Έκθεση Αποφοίτων της Σχολής Καλών Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της15ης Μπιενάλε Νέων

Καλλιτεχνική επιμέλεια:
Ξενής Σαχίνης, Χάρης Σαββόπουλος, Μαρία Κενανίδου

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
ΑΛΩΝΕΥΤΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ ΕΥΤΥΧΙΑ, ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΑΝΔΡΙΑΚΑΙΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ, ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ΑΡΦΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΑΡΧΟΝΤΟΥ ΟΛΓΑ, ΒΑΚΙΡΤΖΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ, ΒΑΡΓΙΑΜΙΔΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ, ΒΑΡΝΑΒΑ ΗΛΕΚΤΡΑ, ΓΚΑΤΖΟΥΛΗ ΡΟΖΙΤΑ, ΓΚΙΟΥΡΑ ΣΟΥΛΤΑΝΑ, ΔΕΣΠΟΥΔΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ, ΔΗΜΟΒΙΤΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ, ΔΙΒΑΝΟΓΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΖΑΙΜΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ , ΖΗΣΗ ΜΑΡΙΑ, ΖΟΥΦΙΛΙΝΤΑ ΝΙΚΟΛΕΤΑ,  ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΛΙΟΥΜΠΑ, ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΚΑΡΑΜΗΤΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΚΑΡΤΣΕΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΚΑΤΣΑΝΗ ΑΝΙΛΑ, ΚΑΤΣΟΥΡΗ ΚΑΛΗ, ΚΑΤΣΟΥΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΕΡΑΜΥΔΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ, ΚΕΡΕΦΙΑΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΚΟΥΒΟΥΚΛΙΩΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΚΡΙΣΤΙΤΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΛΙΠΑΡΑ ΧΡΥΣΑΝΘΗ-ΣΟΦΙΑ, ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΒΙΡΓΙΝΙΑ, ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΜΗΣΣΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΑ, ΜΟΥΣΤΑΚΛΙΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΜΠΑΚΙΡΤΖΗ ΣΟΦΙΑ, ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ,  ΜΠΟΥΤΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ, ΜΠΡΑΤΑΚΗ ΣΟΦΙΑ, ΠΑΛΟΓΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΕΥΔΟΞΙΑ, ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ, ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΥΛΧΕΡΙΑ-ΦΩΤΕΙΝΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΑ, ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ, ΠΕΤΡΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ,  ΣΑΧΤΑΡΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΣΕΡΒΟΥ ΖΩΗ, ΣΠΥΡΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΣΤΑΜΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΣΤΑΤΗΡΗ ΛΥΔΙΑ, ΣΥΡΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, ΤΕΦΛΙΟΥΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΦΑΝΑΗΛΙΔΟΥ ΑΝΝΑ,  ΦΩΤΙΑΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΧΑΛΕΜΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ, ΧΑΝΤΖΗ ΕΛΕΝΗ

Το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της της15ης Μπιενάλε Νέων στην Αποθήκη 9, παρουσιάζει στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, έργα των αποφοίτων του ακαδημαϊκού έτους 2010-11 , απόσταγμα της πολυετούς έρευνας κατά την μαθητεία των νέων καλλιτεχνών στον μικρόκοσμο-φυτώριό τους.

Η έκθεση αποτελεί μια πρώτη προσέγγιση υποστήριξης κοινών πολιτισμικών δράσεων των τοπικών κοινωνιών και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με εκκίνηση την πανεπιστημιακή κοινότητα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ανοίγεται στο κοινό, με σκοπό την προσέγγιση και τη συστηματική επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και την εσωτερική ενημέρωση για το παραγόμενο διδακτικό και ερευνητικό έργο των διδασκόντων και διδασκομένων

Οι νέες εποχές που αναδύονται όμως, εποχές διερώτησης και ανακατατάξεων, καλούν για τον επαναπροσδιορισμό και επαναδιαπραγμάτευση όλων των δημόσιων δραστηριοτήτων και τον επαναπροσανατολισμό της πολιτιστικής πρακτικής, καλώντας σε μία προσπάθεια ανίχνευσης των πολύπλοκων πολιτισμικών σχέσεων που την συγκροτούν.

Ο Καθηγτής και Πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ.  Ξενής Σαχίνης αναφέρει στο κείμενο του καταλόγου: « Ήταν πέρα από κάθε προσδοκία για τους Θεσσαλονικείς να φανταστούν ότι η Biennale των νέων της Μεσογείου που παρακολούθησαν στην πόλη τους τη δεκαετία του 1980 θα μπορούσε να ξαναπαρουσιαστεί, τουλάχιστο ένα μέρος της, στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα κάτω από δυσοίωνες συγκυρίες.  Να, όμως , που συμβαίνουν και μικρά θαύματα. Τέτοια που να ενεργοποιούν τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης μας στο έπακρο.

Η Θεσσαλονίκη, λοιπόν, ξαναφορά το μανδύα του φιλόξενου σπιτονοικοκύρη που προσφέρει το  σπίτι του στους νέους της Μεσογείου για να παρουσιάσουν ότι καλύτερο δημιουργούν στις Τέχνες. Η Οργανωτική Επιτροπή κράτησε ένα ζηλευτό ρόλο για το Τμήμα Εικαστικών της πόλης μας. Στα πλαίσια της Biennale Τμήμα Εικαστικών θα παρουσιάσει τα έργα των αποφοίτων του της προηγούμενης ακαδημαϊκής χρονιάς. Η έκθεση αυτή είναι το γεγονός στο οποίο σε τακτά διαστήματα παρουσιάζεται το απαύγασμα της διδακτικής εργασίας των καθηγητών και των τελειφοίτων του Τμήματος.

Το χαρακτηριστικό που αμέσως θα αντιληφθεί ο επισκέπτης της έκθεσης αυτής είναι η πολυφωνία και η πολυπρισματική αντίληψη της εικαστικής σκέψης και διδασκαλίας. Οι αλήθειες που η Τέχνη προτείνει για την αντίληψη της ζωής είναι πολλές. Αυτή, λοιπόν, η πολυφωνία εκφράζει και μια απάντηση και απαίτηση στα προβλήματα ενός κόσμου που βρίσκεται σε μια μετάβαση δραματικών διαστάσεων.  Οι νέοι με το μυαλό και την ψυχή τους καθαρή προτείνουνν  απαντήσεις και στο επίπεδο της αντίληψης της ζωής αλλά και στο επίπεδο της αντίληψης της εικαστικής σκέψης που εννοείται ότι δεν είναι ξεκομμένη από την Τέχνη. Να τους ακούσουμε, να τους δούμε, να ξαναδιδαχτούμε την αμφιβολία ως στάση ζωής.»

Πρόγραμμα Εγκαινίων & Δράσεων 6-10 Οκτωβρίου

6/10
19.30 Εγκαίνια (Δημαρχείο)
20.00-20.15 Performance We feel… των Briscìu! (Δημαρχείο)
21.00 Passenger Station, χορευτική performance του Κώστα Γεράρδου, παραγωγή των Δημητρίων (Λιμάνι Θεσσαλονίκης – Επιβατικός Σταθμός)

Μετάβαση στο περιεχόμενο