Η Έκθεση “Αρχιτεκτονική Τοπίου, Έργα για την πόλη, Θεσσαλονίκη 2012” διοργανώνεται από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων και το Μεταπτυχιακό “Αρχιτεκτονική Τοπίου”, ΑΠΘ, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τη Θεσσαλονίκη 2012, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012 και ώρα 21.00μμ και η διάρκεια της Έκθεσης προβλέπεται έως και το Σεπτέμβριο του 2012.
Παρουσιάζονται εκατό προτάσεις – projects για το τοπίο της Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτουν από Εργαστηριακά Μαθήματα και Μεταπτυχιακές Διατριβές του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων, Πολυτεχνικής Σχολής και της Γεωπονικής Σχολής. Αφορούν το σχεδιασμό του αστικού, περιαστικού και φυσικού περιβάλλοντος.
Διαπραγματεύονται με σύγχρονη οπτική πληθώρα ζητημάτων, που σχετίζονται με προοπτική βιωσιμότητας και αειφορίας για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή. Δίνουν έμφαση στην ιστορία του τόπου, φυσική και πολιτισμική, τα βιώματα των κατοίκων, κοινωνικά και απόλαυσης, την οικολογία και οικονομία του τοπίου της πόλης, ορίζοντας έτσι την μετασχηματιζόμενη εικόνα της.
Το Μεταπτυχιακό, είναι το μόνο για τα ελληνικά δεδομένα πανεπιστημιακό πρόγραμμα διετούς Master Αρχιτεκτονικής Τοπίου, αναγνωρισμένο πανευρωπαϊκά και διεθνώς (EFLA, ECLAS, IFLA). Τα εκτιθέμενα έργα είναι μικρή μόνο επιλογή εργασιών των φοιτητών του, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού, επιστημονικού και ερευνητικού έργου, που από το 2003 έως σήμερα συνεχίζεται αδιάλειπτα.
Αναφέρονται στο τοπίο της Θεσσαλονίκης ως:
- Ανασύνταξη του αστικού τοπίου της πόλης.
- Αναβάθμιση του χώρου της, διαμόρφωση δημόσιου χώρου, όπως αστικά, μητροπολιτικά πάρκα, πλατείες και στάσεις Μετρό, πεζόδρομοι και παραλίες, θαλάσσιο μέτωπο και δίκτυα αστικών χώρων για τη ζωή και μετακίνηση στην πόλη.
- Διαμόρφωση χώρων δημόσιας δραστηριότητας, όπως αύλειος σχολείων, μουσείων, ιδρυμάτων, πανεπιστημίου, ακάλυπτοι, φυτεμένα δώματα και φυτεμένες όψεις.
- Ανάκτηση και αποκατάσταση υπολειμματικών χώρων, σκωριο-τοπία, όπως χείμαρροι, στρατόπεδα, πρώην βιομηχανικοί ή εκθεσιακοί χώροι.
- Διαμόρφωση, αποκατάσταση περιαστικού τοπίου σε σχέση με τεχνικά έργα και έργα εκμετάλλευσης φυσικού πλούτου, όπως περιφερειακή οδός, νταμάρια Ασβεστοχωρίου, περιφερειακή τάφρος, χωματερή Δερβενίου.
- Αποκατάσταση φυσικού χώρου και προστατευόμενων περιοχών, όπως Κορώνεια, Μεγάλο Έμβολο, Δυτική παράκτια ζώνη, ποταμός Εχέδωρος.
- Αντιμετωπίζονται ολοκληρωμένα, αφομοιώνοντας τις καινοτόμες μεθόδους πράσινης ή περιβαλλοντικής οπτικής στις σύγχρονες προσεγγίσεις της επιστήμης, τέχνης και τεχνικής της Αρχιτεκτονικής Τοπίου, με κριτήρια κοινωνικά, οικολογικά, αντιληπτικά και έμφαση στη δημιουργική παρέμβαση για το σχεδιασμό, την αναβάθμιση ή την αποκατάσταση του τοπίου.
Πληροφορίες Εκδήλωσης
06 Ιουνίου 2012, 12:00 πμ - 30 Σεπτεμβρίου 2012, 12:00 πμ
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Πληροφορίες Επικοινωνίας
+30 2310 994372
Οργάνωση Εκδήλωσης
ΑΠΘ