Έκθεση Φωτογραφίας «Η Ανθεκτικότητα μέσα από την Εικόνα»

 

Το Τμήμα Ψυχολογίας διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Η Ανθεκτικότητα μέσα από την Εικόνα: παιδιά φωτογραφίζουν στρατηγικές διαχείρισης της ενδο-οικογενειακής βίας».

Η Έκθεση, η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κατανόηση της Ενεργού Δράσης και Αντίστασης στην Ενδο-οικογενειακή Βία» φιλοξενείται στο Ισόγειο του Πύργου της Παιδαγωγικής Σχολής από 25 έως 27 Μαίου 2015. 

Το Πρόγραμμα  UNARSΚατανόηση Στρατηγικών Ενεργού Δράσης και Αντίστασης στην Ενδο-οικογενειακή Βία”

To Πρόγραμμα ‘Κατανόηση Στρατηγικών Ενεργού Δράσης και Αντίστασης στην Ενδο-οικογενειακή Βία’ (UNARS) υπήρξε ένα διετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της ερευνητικής πλατφόρμας “DAPHNE III”. Αντικείμενο της πλατφόρμας αυτής είναι η προώθηση δράσεων που στοχεύουν στην προστασία των γυναικών, των παιδιών και των νεαρών ατόμων γενικά από κάθε μορφή βίας.

Στόχος του προγράμματος ήταν να συμβάλει στην κατανόηση των τρόπων με τους οποίους τα παιδιά και οι έφηβοι αντιμετωπίζουν καταστάσεις οικογενειακής βίας μέσα από τη διερεύνηση της ανθεκτικότητάς τους και της ικανότητάς τους να αντιστέκονται και να αναλαμβάνουν ενεργό δράση, καθώς και να διαμορφώσει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και παρέμβασης που θα στοχεύει στην ενδυνάμωσή τους.

Το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν, εκτός από την Ελλάδα, η Αγγλία, η Ιταλία και η Ισπανία, περιλαμβάνει συνεντεύξεις με παιδιά που βίωσαν εμπειρία ενδο-οικογενειακής βίας, ομαδικές συζητήσεις με επαγγελματίες ψυχικής υγείας, άτομα που φροντίζουν τα παιδιά και με γονείς, την ανάπτυξη ενός προγράμματος ψυχο-κοινωνικής παρέμβασης και τη μελέτη και ανάλυση της υπάρχουσας πολιτικής για την προστασία των παιδιών από την ενδο-οικογενειακή βία.

Ξεκινώντας από τη διαπίστωση ότι υπάρχουν ελάχιστα ερευνητικά δεδομένα που να δίνουν τη δυνατότητα να ακουστεί η φωνή των ίδιων των παιδιών με εμπειρία ενδο-οικογενειακής βίας και κακοποίησης και περιορισμένες μελέτες που να στοχεύουν στην ανίχνευση της ανθεκτικότητας και της ικανότητάς τους να αναλαμβάνουν ενεργό δράση για τη ζωή τους, το Πρόγραμμα UNARS επιχείρησε να εξασφαλίσει τη δημιουργική συνεργασία των παιδιών που συμμετείχαν, διοργανώνοντας δραστηριότητες  όπως η παρούσα Έκθεση  Φωτογραφίας, στην οποία τους ζητήθηκε να συμβάλουν φέρνοντας τη φωτογραφική και λεκτική απεικόνιση των εμπειριών τους.

Μετάβαση στο περιεχόμενο