Η μέθοδος που έφερε τις ΗΠΑ στην πρώτη θέση της παγκόσμιας παραγωγής φυσικού αερίου αλλά και στις πρώτες θέσεις παραγωγής πετρελαίου είναι το αντικείμενο της Διάλεξης που θα δώσει ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ώστιν των ΗΠΑ, Michael Marder.
Η Διάλεξη, με τίτλο «Η Φυσική της επονομαζόμενης “υδραυλικής διάρρηξης”» διοργανώνεται από τις Κοσμητείες της Πολυτεχνικής και της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015 και ώρα 12.30, στο Αμφιθέατρο «Παναγής Παναγιωτόπουλος» της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Η Διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική γλώσσα.
Περίληψη Διάλεξης
Οι ΗΠΑ, αντιδρώντας στη μεγάλη ύφεση του 2008, προχώρησαν σε ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, της τάξης των 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Με τις επενδύσεις αυτές στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για παραγωγή φυσικού αερίου, οι οποίες συνίστανται στην οριζόντια διάτρηση και την υδραυλική διάρρηξη (γνωστή ως τεχνολογία fracking), εισέρευσαν στην αμερικανική οικονομία πολλαπλάσια οικονομικά οφέλη. Η τεχνολογία αυτή εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Τέξας από τον ελληνικής καταγωγής George Mitchell. Το αποτέλεσμα ήταν να φέρει τις ΗΠΑ στην πρώτη θέση της παγκόσμιας παραγωγής φυσικού αερίου και ταυτόχρονα στις πρώτες θέσεις της παραγωγής πετρελαίου. Η τεχνολογία αυτή δεν είναι απαλλαγμένη από αμφισβητήσεις, καθώς χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες υδάτων, μπορεί να ρυπάνει τους υπόγειους υδάτινους ορίζοντες και να επάγει κάποια σεισμικότητα. Για τους λόγους αυτούς έχει απαγορευτεί σε πολλές περιοχές του κόσμου.
Στη Διάλεξη θα παρουσιαστεί το φυσικό υπόβαθρο της «υδραυλικής διάρρηξης». Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν οι προσπάθειες μιας ομάδας από τις ΗΠΑ να εκτιμήσουν τα αποθέματα σε σχιστολιθικό αέριο μιας χώρας και το πόσο χρόνο αυτά θα διαρκέσουν. Τελικά, θα παρουσιαστεί η διαδικασία της Φυσικής, η οποία επιτρέπει την εξαγωγή αερίου από το υπέδαφος.
Πληροφορίες Εκδήλωσης
12 Ιουνίου 2015, 9:30 πμ - 12 Ιουνίου 2015, 9:30 πμ
Αμφιθέατρο «Παναγής Παναγιωτόπουλος», Πολυτεχνική Σχολή