Διαδικτυακή Έκθεση Φωτογραφίας

Γαστρονομία και… γαστροανομία στο διαδίκτυο

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης αναζητά εικόνες γαστρονομίας και… γαστροανομίας, για να τις παρουσιάσει σε μια πρωτότυπη έκθεση φωτογραφίας στο διαδίκτυο. Η ψηφιακή έκθεση οργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Μουσείου για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2006, που για δεύτερη χρονιά φέτος έχουν ως γενικό θέμα : «Ο πολιτισμός στο τραπέζι». «είμαστε ό,τι τρώμε

Το φαγητό, μία κατεξοχήν βιολογική και τετριμμένη καθημερινή πράξη, διαφέρει σε κάθε εποχή και τόπο και μεταφέρει ποικίλα κοινωνικά και πολιτισμικά νοήματα. Οι διατροφικές πρακτικές προσδιορίζουν και διακρίνουν άτομα, κοινωνικές ομάδες, φυλές, έθνη, θρησκείες, ακόμη και τις εποχές του χρόνου ή τις ώρες της ημέρας. Το τι και το πώς τρώμε καθορίζεται από νόμους και κανόνες. η «γαστρονομία μας» δείχνει ποιοι τελικά είμαστε.

Στη σημερινή κοινωνία της παγκοσμιοποίησης, η διαφήμιση, η βιομηχανία του φαγητού, τα δίκτυα των εμπορικών συναλλαγών διαταράσσουν τους διατροφικούς κανόνες, δημιουργώντας αντιφάσεις και ασυμβατότητες στη γαστρονομία, που καταλήγει έτσι σε γαστροανομία.

Φωτογραφίες που βρίσκονται ήδη σε κάποιο άλμπουμ ή θα δημιουργηθούν ειδικά για την περίσταση αναμένονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση heritagedays2006@mbp.gr και μπορούν να συνοδεύονται από σύντομα σχόλια. Αποστολή φωτογραφιών μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 2006, σε μορφή jpeg και μέγεθος που να μην υπερβαίνει τα 500 Κb (προτεινόμενη ανάλυση 96 dpi).
«Περί… ορέξεως»: οι υπόλοιπες εκδηλώσεις του Μουσείου
Από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 8 Οκτωβρίου και υπό τον γενικό τίτλο «Περί… ορέξεως», το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού ετοιμάζει έκθεση φωτογραφίας, σε συνεργασία με τη φωτογραφική ομάδα Stereosis, με θέμα τη διατροφή και τη γαστρονομία στη Θεσσαλονίκη. Η γαστρονομία στο Βυζάντιο θα παρουσιάζεται μέσα από αναπαράσταση τραπεζιού της εποχής, ενώ το κοινό θα έχει στη διάθεσή του ειδικό θεματικό φυλλάδιο για να ανακαλύψει τα μυστικά της διατροφής των Βυζαντινών στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου.
Τέλος, κατά το τριήμερο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 22-24 Σεπτεμβρίου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε ένα πρωτότυπο παιχνίδι στις αίθουσες του Μουσείου, λύνοντας γρίφους που θα τους επιτρέψουν να συγκεντρώσουν τα… υλικά και τα σκεύη που απαιτούνται για την προετοιμασία μιας βυζαντινής συνταγής. Το καφέ-εστιατόριο «Β» του Μουσείου ετοιμάζει μια έκπληξη για τους παίκτες που θα τερματίσουν πρώτοι!

Μετάβαση στο περιεχόμενο