Εκδήλωση με τίτλο: «50 Χρόνια από το θάνατο του Γεωργίου Παπανικολάου» – Επετειακό Έτος UNESCO 2012

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και του Κέντρου UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια κα Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου-Τζιτζικώστα έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην εκδήλωση «50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ UNESCO 2012, την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου και 18:00-20:00 στο Makedonia Palace Hotel, Αίθουσα «Αριστοτέλης», (Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου 2, Θεσσαλονίκη).

Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, εκπρόσωποι της περιφερειακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και εκπρόσωποι από Νοσοκομεία, Αντικαρκινικές Ενώσεις, Συλλόγους και ΜΚΟ της Θεσσαλονίκης, που δραστηριοποιούνται στους τομείς της υγείας και της κοινωνικής προσφοράς.
 
«Ένα ανεκτίμητο όπλο για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας εξακολουθεί να παραμένει, μέχρι σήμερα, το Τεστ Παπανικολάου, καθώς έχει σώσει τη ζωή εκατομμυρίων γυναικών σε όλο τον κόσμο» υποστηρίζει ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής και Διευθυντής της Αʼ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του Α.Π.Θ., Καθηγητής Βασίλειος Ταρλατζής και επισημαίνει «Το Τεστ Παπανικολάου αποτελεί μια εξαιρετικά απλή και ανώδυνη μέθοδο για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και των προκαρκινικών βλαβών, ούτως ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτή η πολύ συχνή νεοπλασία της γυναίκας.
Επιπλέον, η μέθοδος βρήκε εφαρμογή στην κυτταρολογική εξέταση και άλλων βλαβών του σώματος. Τέλος, οι γνώσεις που αποκτήθηκαν οδήγησαν στις σημερινές εξελίξεις, που είναι η ανακάλυψη του εμβολίου που προφυλάσσει εκατομμύρια γυναίκες από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας».

H Παιδαγωγική Σχολή -μια από τις Σχολές όπου φοιτά μεγάλο ποσοστό φοιτητριών- συμμετέχει συνεχίζοντας τον κύκλο εκδηλώσεων της για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου. «Ο Γ. Παπανικολάου ήταν ένας από τους σημαντικότερους πρωτοπόρους της Ιατρικής σε παγκόσμιο επίπεδο» υποστηρίζει η Κοσμητόρισσα της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ., Καθηγήτρια Δήμητρα Κογκίδου και επισημαίνει «Η γνώση είναι το πρώτο βήμα αντιμετώπισης. Θέλουμε κάθε γυναίκα από νεαρή ηλικία, να γνωρίζει για τον καρκίνο, τις ενδείξεις και τα συμπτώματά του και βεβαίως για τις μεθόδους έγκαιρης διάγνωσής του. Θέλουμε κάθε γυναίκα να καταπολεμήσει τους φόβους και τις προκαταλήψεις της και να ενσωματώσει στην καθημερινότητά της τον τακτικό προληπτικό έλεγχο που μπορεί να της σώσει τη ζωή».

Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο των εκδηλώσεων για το Επετειακό Έτος Παπανικολάου της UNESCO. Το 2012, κατόπιν πρότασης της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Εκπαίδευση, τις Επιστήμες, τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία δέχτηκε να συμπεριλάβει στις επετείους της UNESCO την επέτειο των 50 χρόνων από το θάνατο του Έλληνα ιατρού, βιολόγου και ερευνητή, Γεωργίου Παπανικολάου (1883-1962), ώστε να εορταστεί παγκοσμίως η προσφορά του σπουδαίου Κυμαίου επιστήμονα στην ανθρωπότητα.
 
Την εκδήλωση θα κλείσει η Χορωδία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου Νικόλαου Χρυσοχόου και τη συνοδεία στο πιάνο της Βιολέττας Ερμείδου.
 

Μετάβαση στο περιεχόμενο