Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας,
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης φέτος 100 ετών από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το ΑΠΘ γιορτάζει το τόσο σημαντικό αυτό ιστορικό γεγονός ακόμα πιο κοντά στην πόλη και τους κατοίκους της. Έτσι, για πρώτη φορά, ο εορτασμός θα γίνει εκτός του ΑΠΘ σε κεντρικό χώρο της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Το έτος 2012 το αναμέναμε εδώ και χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Εύλογος ο συμβολισμός του, μεγάλη η σημασία του. Τελικά, προέκυψε εν μέσω μιας οδυνηρής κρίσης, εφάμιλλης ίσως με εκείνη του 1921, όταν η συμπλήρωση τότε ενός αιώνα από την έναρξη του Αγώνα Ανεξαρτησίας έτυχε να συμπέσει χρονικά με την πλέον αποφασιστική καμπή της ελληνικής εκστρατείας στη Μικρά Ασία. Ίσως αυτή να είναι η μοίρα των μεγάλων επετείων, όχι για να υποβαθμισθεί το ενδιαφέρον γύρω από αυτές, αλλά, αντίθετα, προκειμένου μέσα από τον πόνο, μέσα από τον σπαραγμό να αναδειχθεί ανάγλυφα και σε όλο του το μεγαλείο το μήνυμα που αποπνέουν για τις γενιές που έπονται. Εκκρεμεί ωστόσο η ευρύτερη συγκυρία, αυτή η πρωτοφανής κρίση αξιών που έκπληκτοι και θορυβημένοι βιώνουμε σήμερα, καθώς αναγκαζόμαστε, παρά τη θέλησή μας, να διασχίσουμε τη δική μας έρημο, με άσβεστη την ελπίδα μέσα μας πως κάποια στιγμή θα προκύψουν καλύτερες μέρες για εμάς και για τα παιδιά μας.
Έστω και κάτω από τόσο ανορθόδοξες συνθήκες, θα ήταν αδιανόητη η απουσία του ΑΠΘ από τις επετειακές εκδηλώσεις. Ανέκαθεν, η επίσημη τελετή στους χώρους του κορυφαίου πνευματικού ιδρύματος της πόλης με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας την ημέρα μάλιστα της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και της εορτής του πολιούχου, είχε συμβολική αλλά και ουσιαστική σημασία. Ως γνωστό, συγκαταλεγόταν μεταξύ των κομβικών στιγμών ολόκληρου του κύκλου των εορταστικών εκδηλώσεων, στον ίδιο βαθμό με τη διενέργεια της στρατιωτικής παρέλασης δυο μέρες αργότερα.
Η πραγματοποίηση της τελετής διαθέτει όμως τη φορά αυτή και μια επιπρόσθετη διάσταση. Στέλνει μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία πως το ΑΠΘ, παρά τα τεράστια οικονομικά -και όχι μόνο- προβλήματα που αντιμετωπίζει και τον αδυσώπητο πόλεμο, τον οποίο υφίσταται σε καθημερινή πλέον κλίμακα, εξακολουθεί να αγωνίζεται με σθένος και καταφέρνει να παραμένει όρθιο. Ότι ως φορέας παραγωγής και διάδοσης της γνώσης ξέρει να τιμά δεόντως την ιστορική κληρονομιά και να τη μετουσιώνει σε μήνυμα ελπίδας και προοπτικής.
Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας,
Ως μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας οφείλουμε να μείνουμε ενωμένοι και να στείλουμε προς τα έξω αυτό το μήνυμα. Οφείλουμε να στηρίξουμε όλοι με την παρουσία μας την τελετή. Αποτελεί υποχρέωσή μας να τιμήσουμε και με αυτό τον τρόπο το Πανεπιστήμιο, τους φοιτητές μας και την άσχημα δοκιμαζόμενη σήμερα ελληνική κοινωνία.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012, στις 18.30, στην Αίθουσα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, στο κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Πέρας προσέλευσης: 18.00
Οι Πρυτανικές Αρχές,
Ιωάννης Α. Μυλόπουλος, Πρύτανης ΑΠΘ
Ιωάννης Δ. Παντής, Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
Δέσπω Αθ. Λιάλιου, Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού
Σοφία Α. Κουίδου-Ανδρέου, Αντιπρύτανις Έρευνας
Πληροφορίες Εκδήλωσης
26 Οκτωβρίου 2012, 3:30 μμ - 26 Οκτωβρίου 2012, 5:30 μμ
Αίθουσα Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος - Κτίριο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών