Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων για μαθητές Λυκείου

Προχωρημένα Μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων
για μαθητές (και καθηγητές) Λυκείου

Tην Πέμπτη 15 Μαρτίου ‘07, πραγματοποιήθηκε για τρίτη χρονιά η εκδήλωση της Ομάδας Εκλαϊκευσης της Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του ΑΠΘ, με τον διεθνή τίτλο “Hands on Particle Physics – International Masterclasses”.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται ταυτόχρονα και σε άλλα κράτη της Ευρώπης υπό την αιγίδα του CERN. Έχει σκοπό να κάνει γνωστά τα μεγάλα πειράματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και σχετίζονται με την έρευνα της Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων, που προσπαθεί να διευρύνει τους ορίζοντες της γνώσης μας για τους νόμους του Σύμπαντος.

Στη δική μας εκδήλωση για τα Λύκεια της Κεντρικής Μακεδονίας, πήραν μέρος 150 μαθητές και μαθήτριες Λυκείων μαζί με τους καθηγητές τους, απο τριάντα σχολεία.
Καθηγητές, ερευνητές, και υποψήφιοι διδάκτορες του Τομέα Πυρηνικής Φυσικής – Φυσικής των Στοιχειωδών Σωματιδίων του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, μέλη της Ομάδας Εκλαϊκευσης της Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του ΑΠΘ, ανέπτυξαν στους μαθητές της Β’ και Γ’ Λυκείου Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης, τις σύγχρονες απόψεις και τις μεθόδους που οδηγούν στην κατανόηση της δομής της ύλης από θεωρητική και πειραματική σκοπιά.
Στο διάλειμα η Φοιτητική Λέσχη φιλοξένησε τους συμμετέχοντες προσφέροντας μαζί με το υπέροχο γεύμα φιλική συμπεριφορά και αψεγάδιαστο ‘service’.

Η ημερίδα συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με εργασία των μαθητών πάνω σε πραγματικά πειραματικά γεγονότα, όπου χρησιμοποιήθηκε η νησίδα των Υπολογιστών του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ με την άριστη επαγγελματική βοήθεια του προσωπικού της.
Στο τέλος με ζωντανή σύνδεση, μέσω τηλεδιάσκεψης, οι μαθητές αντάλλαξαν σκέψεις και απόψεις για τα Στοιχειώδη Σωματίδια και για την ημερίδα με επιστήμονες του ερευνητικού κέντρου CERN και με μαθητές από τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Εφέτος απο την Ελλάδα συμμετέχουν τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Κρήτης, το ΕΜΠ και το Ερευνητικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:
Πέμπτη 15 Μαρτίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Σάββατο 17 Μαρτίου, ΕΜΠ
Πέμπτη 22 Μαρτίου, Δημόκριτος
Σάββατο 24 Μαρτίου, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Τρίτη 27 Μαρτίου, ΕΜΠ

Η υπεύθυνη της εκδήλωσης για το Α.Π.Θ.
Αν. Καθηγήτρια Χαρά Πετρίδου

Μετάβαση στο περιεχόμενο