Η Ένωση Φυσικών Βορείου Ελλάδας (Ε.Φ.Β.Ε.) σε συνεργασία και συνδιοργάνωση με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Παιδείας, την κ Αντιδήμαρχο κ. Έλλη Χρυσίδου την Δ΄ Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης και τον Πρόεδρο της Δ΄ Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, κ Τσιαπακίδη Κωνσταντίνο, σας προσκαλεί στην εκδήλωση
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
με ομιλητή τον
Κλεομένη Τσιγάνη
Επίκουρο Καθηγητή του Φυσικού Τμήματος του ΑΠΘ, στο Αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Θεσσαλονίκης (στην Τούμπα) με θέμα:
<<Ηλιακό Σύστημα – θεωρία σχηματισμού και εξέλιξης>>
Η προσέλευση είναι ελεύθερη σε όλους
Θα χορηγηθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης
Αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Θεσσαλονίκης
Ι. Παπαηλιάκη 9, Θεσσαλονίκη (στην Κάτω Τούμπα )
Περίληψη:
Η ανάπτυξη μιας πλήρους θεωρίας της Κοσμογονίας (=σχηματισμός του Ηλιακού Συστήματος) αποτελεί βασικό στόχο της σύγχρονης αστρονομίας. Όπως κάθε φυσική θεωρία, θα πρέπει να οδηγεί σε προβλέψεις, επαληθεύσιμες από τις παρατηρήσεις. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε αλματώδης ανάπτυξη και εκμετάλευση, τόσο της τεχνολογίας της διαστημικής — που οδήγησε σε πληθώρα νέων, υψηλής ποιότητας δεδομένων, μέσω διαστημικών αποστολών — όσο και της θεωρίας — που, εν πολλοίς, βασίστηκε στην εξέλιξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών και στις δυνατότητες που αυτή μας έδωσε για λεπτομερείς προμομοιώσεις της δυναμικής εξέλιξης πολύπλοκων συστημάτων. Στην ομιλία μας θα αναφερθούμε λοιπόν τόσο στις νεώτερες θεωρίες, όσο και σε πρόσφατες ανακαλύψεις διαστημικών αποστολών — ο συνδυασμός τους μας δίνει μια σαφή εικόνα για την εξελικτική πορεία του ηλιακού συστήματος.
Βιογραφικό:
Ο Κλεομένης Τσιγάνης είναι Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ με ειδικότητα στη Δυναμική Αστρονομία. Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1974 όπου και τελείωσε το Λύκειο. Σπούδασε στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ (πτυχίο 1996) και αναγορεύτηκε Διδάκτορας του Τμήματος το 2002. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη της Δυναμικής του Ηλιακού συστήματος και των Εξωηλιακών πλανητικών συστημάτων. Εργάστηκε ως Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Αστεροσκοπείο της Νice (OCA/CNRS, Γαλλία) και εκλέχτηκε Λέκτορας στον Τομέα ΑΑ&Μ του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ το 2006 (Επίκουρος Καθηγητής από το 2011 – ). Έχει εργαστεί επίσης ως Επισκέπτης Ερευνητής στo OCA, στο South-West Research Institute (ΗΠΑ), το Ινστιτούτο Αστρονομίας της Βιέννης κ.α. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 70 μελέτες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και ειδικούς τόμους συνεδρίων, έχοντας πάνω από 2500 ετεροαναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία. Για το ερευνητικό του έργο έχει τιμηθεί με τη μετονομασία του αστεροειδή 1999RC221 σε "(21775) Tsiganis" από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση (2008), με το Βραβείο Νέου Ερευνητή από την Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ (2009) και με το Βραβείο Αστρονομίας "Γεωργίου Φωτεινού" από την Ακαδημία Αθηνών (2013).
Πληροφορίες Εκδήλωσης
07 Φεβρουαρίου 2016, 9:00 πμ - 07 Φεβρουαρίου 2016, 9:00 πμ
Αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Θεσσαλονίκης, Ι. Παπαηλιάκη 9, Θεσσαλονίκη (Κάτω Τούμπα)
Οργάνωση Εκδήλωσης
Ένωση Φυσικών Βορείου Ελλάδας (Ε.Φ.Β.Ε.) - Δήμος Θεσσαλονίκης