«Η συμβολή του Μετώπου της Θεσσαλονίκης στην έκβαση του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου» είναι το θέμα συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που θα γίνει στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου (19.00 – 21.00).
Το σκεπτικό της συζήτησης εστιάζει στη βρετανική, γαλλική και ελληνική οπτική της λειτουργίας και εν γένει δραστηριότητας του Θεάτρου Επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και της κομβικής και δυστυχώς παραγνωρισμένης από τη διεθνή ιστοριογραφία συμβολής του στην τελική έκβαση του Πολέμου.
Η συζήτηση διοργανώνεται από το Τελλόγλειο στο πλαίσιο της μεγάλης έκθεσης «Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη» (διάρκεια έως 10 Φεβρουαρίου 2019).
Συμμετέχουν: ο καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Ιωάννης Μουρέλος, ο οποίος θα έχει και τον συντονισμό της συζήτησης, ο πρώην διευθυντής των στρατιωτικών αρχείων της Γαλλίας και μέλος της Επιτροπής Centenaire 1914-1918, Frédéric Guelton και ο πρόεδρος του Salonika Campaign Association, υπεύθυνος του Φωτογραφικού Αρχείου του Imperial War Museum, Alan Wakefield,
«Το Θέατρο Επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Α Παγκοσμίου Πολέμου, διακυβεύματα και στρατηγικές επιλογές» είναι το θέμα που θα αναπτύξει ο κ. Μουρέλος. Ο ομιλητής θα κάνει μία διαχρονική προσέγγιση της δραστηριότητας του Θεάτρου Επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης (1915 έως 1918) με έμφαση στην αναντιστοιχία προτεραιοτήτων μεταξύ Βρετανών και Γάλλων. Στο τέλος θα αναφερθεί στο ελληνικής εσωτερικής φύσης φαινόμενο του Εθνικού Διχασμού και τον χειρισμό του συγκεκριμένου φαινομένου για την εξυπηρέτηση των πολεμικών στόχων των Συμμάχων.
Το άνοιγμα ενός δεύτερου Μετώπου στα Βαλκάνια και η σημασία του για τη γαλλική στρατηγική είναι το θέμα που θα αναπτύξει ο Frédéric Guelton. Στην ομιλία του με τίτλο «Alors le Front d’Orient, central ou périphérique? Réflexion sur une querelle bien française!», ο Γάλλος ειδικός θα αναφερθεί στο «δευτερεύον» αυτό λόγω γεωγραφίας μέτωπο για τη γαλλική ανώτερη διοίκηση, που όμως θα αποδειχτεί κρίσιμο για την έκβαση του Πολέμου, ιδίως μετά την υπογραφή της πρώτης ανακωχής τον Σεπτέμβριο του 1918.
Τέλος, ο Alan Wakefield θα αναλύσει τη βρετανική στρατιωτική παρουσία και συμμετοχή στις επιχειρήσεις του Μετώπου της Θεσσαλονίκης. Ο τίτλος της ομιλίας του Βρετανού ειδικού είναι «British strategy during the Salonika Campaign, with special emphasis on 1918».
Οι ομιλίες θα γίνουν στα ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Πληροφορίες Εκδήλωσης
04 Δεκεμβρίου 2018, 12:00 πμ - 04 Δεκεμβρίου 2018, 12:00 πμ