Άγγελος Σικελιανός, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιώργος Σεφέρης, Γιάννης Ρίτσος, Μ.Καραγάτσης, Ανδρέας Εμπειρίκος, Κωνσταντίνος Καβάφης, Διονύσιος Σολωμός, Κωστής Παλαμάς, είναι ορισμένα από τα πορτρέτα προσωπικοτήτων της ποίησης και της λογοτεχνίας που φιλοτέχνησε η Κατερίνα Χατζή και θα παρουσιαστούν στην έκθεση «ΩΔΕΣ», στην Οικία Τέλλογλου (Αριστοτέλους 2, 4ος όροφος).
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019 και ώρα 19.00, στην Οικία Τέλλογλου.
«Τα πορτρέτα των ποιητών μου έχουν σάρκα και οστά. Έχουν χρώμα και κάθε χρώμα είναι προσεκτικά επιλεγμένο, με σκοπό να τους προσεγγίσει βιωματικά και να καλλιεργήσει μία βιωματική σχέση με τους ποιητές και την ποίησή τους» αναφέρει η Κατερίνα Χατζή και επισημαίνει «για παράδειγμα, ο Ρίτσος ήταν ένας πολύ χαμηλών τόνων άνθρωπος. Το πορτρέτο του είναι εμπνευσμένο από τη μοναδική φωτογραφία του που κοιτάει κατάματα τον φακό, και αυτό με συγκίνησε».
«Μέσα από την πλαστικότητα της μορφής, την εστίαση στο βλέμμα και την επίτευξη της ενότητας με το χρώμα, η εικαστικός κατορθώνει να αποδώσει την ψυχοσύνθεση των προσώπων. Η ψυχαναλυτική σκευή τής παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία προς αυτή την κατεύθυνση οδηγώντας την προς μια ιδιαίτερα πνευματική και καλλιτεχνική αναζήτηση», γράφει η Επίκουρη Καθηγήτρια Συγκριτικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πατρών κα Άννα Κατσιγιάννη για την Κατερίνα Χατζή.
«Για μένα τα πορτρέτα αυτά» αναφέρει η Κατερίνα Χατζή «θέτουν μία βασική ερώτηση: πώς προσεγγίζουμε την ποίηση και τους ποιητές μας; τους τιμάμε, τους αγαπάμε, τους σεβόμαστε, τους διαβάζουμε, τους συζητάμε; είναι ζωντανή μέσα μας και στην καθημερινότητά μας η ποίησή τους; »
Όσο για τον ορισμό του πορτρέτου: «Ένα πορτρέτο! Τι θα μπορούσε να είναι πιο απλό και πιο πολύπλοκο ταυτόχρονα, πιο προφανές και πιο βαθύ», έγραφε ο Baudelaire ήδη από το 1859.
Σύντομο βιογραφικό Κατερίνας Χατζή
Η Κατερίνα Χατζή είναι κλινικός ψυχολόγος. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 1990 και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Παρίσι (Université Paris VIII). Ειδικεύθηκε στην ψυχανάλυση και εργάσθηκε σε διάφορα ψυχιατρικά ιδρύματα στο Παρίσι, όπου διέμεινε μέχρι το 2000. Στο διάστημα αυτό, παρακολούθησε μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης στην École Pratique des Hautes Études (Sorbonne-Paris). Παράλληλα με το κλινικό έργο της έχει μεταφράσει έργα Γάλλων ψυχαναλυτών, όπως της Julia Kristeva και του Jean-Richard Freymann. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Η έκθεση θα έχει διάρκεια έως 15 Μαΐου 2019 και θα είναι ανοιχτή στο κοινό κάθε Τετάρτη 17.00-18.00. Δήλωση συμμετοχής με απόλυτη σειρά προτεραιότητας στα τηλέφωνα: 2310-991610 & 2310-991377.
Πληροφορίες Εκδήλωσης
21 Μαρτίου 2019, 12:00 πμ - 21 Μαρτίου 2019, 12:00 πμ
Οικία Τέλλογλου, οδός Αριστοτέλους 2, 4ος όροφος