Ίδρυση Πανεπιστημιακού Εκδοτικού Οίκου στο Α.Π.Θ.

Αγαπητά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας,

Είναι γεγονός ότι το  Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δεν έχει επιδείξει μέχρι σήμερα μια οργανωμένη εκδοτική πολιτική. Τα σημαντικά βιβλία και περιοδικά, που κατά καιρούς έχουν εκδοθεί από το Α.Π.Θ., προέρχονταν από μεμονωμένες πρωτοβουλίες, χωρίς να εντάσσονται σε ένα ενιαίο εκδοτικό πρόγραμμα. Όλα όμως τα σύγχρονα Πανεπιστήμια φιλοξενούν εκδοτικούς οίκους ως οργανικό στοιχείο της φυσιογνωμίας τους.

Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει για τη βέλτιστη  αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των πόρων του Ιδρύματος, την ανάπτυξη ίδιων εσόδων και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων, αποφάσισε να καλύψει το κενό αυτό με τη σύσταση της Επιτροπής Εκδόσεων και Δημοσιευμάτων, που σκοπό έχει την προετοιμασία της ίδρυσης ενός  πανεπιστημιακού εκδοτικού οίκου.

Ο εκδοτικός οίκος θα προβάλει το έργο του Πανεπιστημίου στην ευρύτερη κοινωνία, λειτουργώντας ως αυτοδύναμος οργανισμός, που θα ενταχθεί στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Α.Π.Θ. Στο εκδοτικό του πρόγραμμα θα συμπεριλαμβάνεται τόσο το επαρκές πανεπιστημιακό σύγγραμμα όσο και το καλό επιστημονικό βιβλίο, ενώ μέριμνα θα υπάρξει και για την έκδοση διεθνώς αναγνωρισμένων επιστημονικών περιοδικών. Η λειτουργία του Οίκου με βάση τα καθιερωμένα ακαδημαϊκά κριτήρια (σχεδιασμό εκδοτικών σειρών, αξιολόγηση των προτεινόμενων εκδόσεων από ανώνυμους ειδικούς, επαρκείς μεταφράσεις, έμφαση στη γλωσσική επιμέλεια) θα πρέπει να συνδυαστεί και με την οικονομική του αυτοδυναμία. Ο στόχος είναι ο εκδοτικός οίκος  μέσα στα επόμενα τρία χρόνια να μην χρειάζεται πλέον τη στήριξη του Πανεπιστημίου.

Η επιτροπή έχει ήδη προχωρήσει στη μελέτη για τη βιωσιμότητα του εκδοτικού οίκου, για τις προοπτικές και την οργάνωσή του.  Οι πρώτες συγκεκριμένες δράσεις θα ανακοινωθούν σύντομα.

Ο τίτλος του εκδοτικού οίκου θα είναι “Εκδόσεις ΑΠΘ” (“AUTH Press”). Για το σχεδιασμό του λογοτύπου των εκδόσεων προκηρύσσεται διαγωνισμός, που απευθύνεται σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Α.Π.Θ.Οι όροι του διαγωνισμού εμπεριέχονται στο συνημμένο αρχείο.

Ελπίζουμε ότι όλοι θα στηρίξετε την προσπάθειά μας.

 

Το Πρυτανικό Συμβούλιο

Ιωάννης Α. Μυλόπουλος, Πρύτανης ΑΠΘ
Ιωάννης Δ. Παντής, Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
Δέσπω Αθ. Λιάλιου, Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού
Σοφία Α. Κουίδου-Ανδρέου, Αντιπρύτανις Έρευνας

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκδόσεων και Δημοσιευμάτων

Βασίλης Κάλφας
Καθηγητής Φιλοσοφίας

Μετάβαση στο περιεχόμενο