Ανακοίνωση σχετικά με τη γρίπη.

Με έναυσμα την αύξηση της νοσηρότητας από γρίπη αυτή την περίοδο  στη χώρα μας ο Πρύτανης Καθηγητής κ. Ι. Μυλόπουλος συγκάλεσε σύσκεψη με σκοπό την εκτίμηση της κατάστασης και την λήψη μέτρων με τη συμμετοχή του Προέδρου της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ Καθηγητού κ. Ν. Ντόμπρου, της Διαρκούς Επιτροπής Διαχείρισης Επιδημιών ΑΠΘ και της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας του ΑΠΘ.
Μετά από αναλυτική συζήτηση και εκτίμηση των δεδομένων η σύσκεψη κατέληξε στην κάτωθι ανακοίνωση.

Την περίοδο αυτή υπάρχει αύξηση της νοσηρότητας από γρίπη στον ελληνικό πληθυσμό, οφειλόμενη κατά κύριο λόγο στο στέλεχος Α(Η1Ν1) 2009, το ίδιο δηλαδή που προκάλεσε την περυσινή επιδημία.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κρουσμάτων γρίπης είναι ότι αφορούν νεότερες ηλικίες από ότι τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που αποδίδεται στο ότι οι ηλικίες αυτές δεν είχαν ποτέ εκτεθεί σε αυτά τα στελέχη του ιού σε αντίθεση με τους ηλικιωμένους που εκτέθηκαν τη δεκαετία του 1950. Επίσης τα κλινικά συμπτώματα είναι συχνά βαρύτερα από τις συνήθεις μέχρι τώρα εποχιακές λοιμώξεις.  Παρόλα αυτά οι καταγεγραμμένοι μέχρι σήμερα θάνατοι δεν είναι περισσότεροι από άλλες χρονιές.
Η μέχρι σήμερα πορεία των κρουσμάτων δεν επιτρέπει κανέναν πανικό αλλά επιβάλλει την υπενθύμιση των βασικών κανόνων πρόληψης.
Συγκεκριμένα υπενθυμίζεται η σημασία των μέτρων υγιεινής όπως η κάλυψη προσώπου όταν κάποιος/α φτερνίζεται ή βήχει, το συχνό πλύσιμο των χεριών και η παραμονή στο σπίτι των αρρώστων.
Εμβολιασμό χρειάζεται να κάνουν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και οι επαγγελματίες υγείας.
Τακτική και υπεύθυνη ενημέρωση παρέχεται από την ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ  http://www.keel.org.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο