Απόφαση Πρυτανικού Συμβουλίου: Σε δυσαρμονία με τη Σύγκλητο η προκήρυξη εκλογών για το Συμβούλιο Διοίκησης του Α.Π.Θ.

Αγαπητά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας,

Σας ενημερώνουμε για την απόφαση που έλαβε το Πρυτανικό Συμβούλιο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στη συνεδρίασή του αριθμ. 1596/28-11-2011, αναφορικά με την προκήρυξη εκλογών για το Συμβούλιο Διοίκησης του Α.Π.Θ.

Η απόφαση της Συγκλήτου του Α.Π.Θ. (αριθμ. συν. 2841/23.11.2011), στην οποία, μεταξύ των άλλων, ζητείται το “πάγωμα” της εκλογικής διαδικασίας για την εκτόνωση της έντασης που επικρατεί στο πανεπιστήμιο, ελήφθη με ευρύτατη πλειοψηφία (45 υπέρ, 7 κατά και 6 λευκά), την Τετάρτη 23/11, μια μέρα δηλαδή πριν τη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής διεξαγωγής των εκλογών για τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ, κατά την οποία προκηρύχθηκαν οι εκλογές.
Είναι συνεπώς σαφές ότι η Οργανωτική Επιτροπή προχώρησε στην προκήρυξη των εκλογών παρά το γεγονός ότι προϋπήρχε αντίθετη απόφαση της Συγκλήτου, την οποία και αγνόησε.

Ακριβώς επειδή ο Πρόεδρος και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής έχουν στο παρελθόν εκλεγεί με δημοκρατικές διαδικασίες σε θέσεις ευθύνης, τις οποίες και τίμησαν με τη θητεία τους, θα περίμενε κανείς να είναι περισσότερο ευαίσθητοι απέναντι στο πρωτοφανές για τα ακαδημαϊκά χρονικά γεγονός, το οποίο η Σύνοδος των Πρυτάνεων χαρακτήρισε θεσμική εκτροπή, οι εκλογές για το ανώτατο όργανο διοίκησης του πανεπιστημίου να μην διενεργούνται με ευθύνη της νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένης διοίκησής του, ούτε να υλοποιούνται από επιτροπή που έχει οριστεί από τα συλλογικά όργανα αυτοδιοίκησής του, όπως πάντοτε συνέβαινε, αλλά αντίθετα, από επιτροπή διορισμένη, ή έστω και “διαπιστευμένη” από το Υπουργείο. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι μεγάλος αριθμός πρώην Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, έχουν αντιδράσει στην πρωτοφανή προσπάθεια υπονόμευσης της συνταγματικά κατοχυρωμένης πλήρους αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων, αρνούμενοι τη συμμετοχή τους στη “διαπιστευμένη” επιτροπή.

Η επίσπευση από πλευράς Οργανωτικής Επιτροπής της προκήρυξης των εκλογών και μάλιστα με πρωτόγνωρη για τα ακαδημαϊκά χρονικά αλλά και για τη δημοκρατική δεοντολογία διαδικασία κατεπείγοντος, παραμονές Χριστουγέννων και με ελάχιστο χρόνο προεκλογικής συζήτησης, είναι προφανές ότι βρίσκεται σε δυσαρμονία με την πρόσφατη απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ και κατ’ επέκταση με τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Το Πρυτανικό Συμβούλιο,

Ιωάννης Α. Μυλόπουλος, Πρύτανης ΑΠΘ
Ιωάννης Δ. Παντής, Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
Δέσπω Αθ. Λιάλιου, Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού
Σοφία Α. Κουίδου-Ανδρέου, Αντιπρύτανις Έρευνας

Μετάβαση στο περιεχόμενο