Δίκτυο “Ευριδίκη”

Το Δίκτυο πληροφόρησης για την εκπαίδευση στην Ευρώπη ” Ευρυδίκη” δημιουργήθηκε το 1980 και αποτελείται από 32 μονάδες, την ευρωπαϊκή που εδρεύει στις Βρυξέλλες και από 31 ακόμη εθνικές. Οι εργασίες του Δικτύου συντονίζονται από τον Εκτελεστικό Οργανισμό Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Μέσων και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αποστολή του Δικτύου είναι να συγκεντρώνει και να επεξεργάζεται πληροφορίες σχετικές με τα εκπαιδευτικά συστήματα και τις εκπαιδευτικές πολιτικές στις χώρες – μέλη του. Οι πληροφορίες που παρέχει υποβοηθούν το έργο των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξυπηρετούν τους υπεύθυνους για τη χάραξη των εκπαιδευτικών πολιτικών σε εθνικό επίπεδο και υποστηρίζουν την έρευνα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Το έργο του Δικτύου είναι διαθέσιμο τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή. Οι έντυπες και οι ηλεκτρονικές εκδόσεις επικεντρώνονται στη συγκριτική περιγραφή της δομής και της λειτουργίας των εκπαιδευτικών συστημάτων στην Ευρώπη (από την Προσχολική Αγωγή έως την Ανώτατη Εκπαίδευση) συμπεριλαμβανομένης και της Δια Βίου Μάθησης.
Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα: www.eurydice.org.

Επίσης, μπορείτε να ενημερωθείτε, στην παραπάνω ιστοσελίδα για την Ανώτατη εκπαίδευση “Focus on Higher Education in Europe 2010: the impact of the Bologna Process” (Βρυξέλλες 2010). Η συγκεκριμένη μελέτη περιγράφει την Ανώτατη εκπαίδευση ύστερα από μια δεκαετία μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της Διαδικασίας της Μπολόνια – βασισμένη στα στοιχεία που παρείχαν οι 46 χώρες που έλαβαν μέρος σε αυτή. Μεταξύ άλλων, περιγράφονται οι τρεις κύκλοι σπουδών, η διασφάλιση της ποιότητας, η κινητικότητα, η κοινωνική διάσταση και ταυτόχρονα γίνεται αναφορά στην επίδραση της οικονομικής κρίσης στην Ανώτατη εκπαίδευση και στις δημογραφικές αλλαγές στην Ευρώπη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο