Ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων του ΑΠΘ στη Θέρμη

Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας,

Σας ενημερώνουμε ότι εγκρίθηκε η Πράξη «Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης στη Θέρμη», η οποία υποβλήθηκε στο πλαίσιο του Ε.Π. «Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη» του Άξονα Προτεραιότητας 1 «Προστασία Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος-Αντιμετώπιση Κλιματικής Αλλαγής-Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» και θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρωτοποριακό έργο, προϋπολογισμού 3.810.770,70 ευρώ το οποίο υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το παράρτημα του ΑΠΘ στη Θέρμη στεγάζει τα τμήματα ΤΕΦΑΑ, Μουσικών Σπουδών και μέρος του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών. Στην πράξη εντάσσονται έργα τα οποία θα μετατρέψουν τα κτήρια του Πανεπιστημίου από τις ενεργοβόρες κατηγορίες Δ και Ε, που κατατάσσονταν, σε «πράσινα» κτήρια κατηγοριών Α+ μέσα από στοχευμένες δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Συνοπτικά, θα υλοποιηθούν τα ακόλουθα μέτρα:

  • Ενίσχυση της υπάρχουσας θερμομόνωσης
  • Αντικατάσταση των υφισταμένων κουφωμάτων
  • Φύτευση δωμάτων εκτατικού τύπου
  • Αντικατάσταση των μεμονωμένων λεβητοστασίων με σύστημα τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης περιοχής
  • Χρησιμοποίηση των θερμών νερών του υπεδάφους για την τροφοδοσία των αντλιών θερμότητας
  • Επέκταση του υφιστάμενου συστήματος SCADA του ΑΠΘ στις εγκαταστάσεις του παραρτήματος Θέρμης
  • Αντικατάσταση των συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού με κεντρικά ηλιοθερμικά συστήματα παραγωγής θερμού νερού
  • «ex-post» ενεργειακές επιθεωρήσεις των κτηρίων

Οι παραπάνω παρεμβάσεις στοχεύουν στη δημιουργία ενός πρότυπου οικολογικού campus μέσω της ελαχιστοποίησης της κατανάλωσης ενέργειας και της υποδειγματικής χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα περιβαλλοντικά οφέλη που θα προκύψουν από την προτεινόμενη δράση σχετίζονται πρωτίστως με τη μείωση της ρύπανσης και τη μείωση των εκπομπών των αέριων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή κατά ποσοστό 80%. Επιπλέον, εξοικονομούνται σημαντικά ποσά ενέργειας στο δημόσιο χώρο (ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας=81%) και μειώνεται το λειτουργικό κόστος των κτηρίων. Οι προτεινόμενες δράσεις βελτιώνουν αισθητά τις συνθήκες άνεσης των κτηρίων, με άμεσο αποτέλεσμα την ποιοτική αναβάθμιση της διαβίωσης των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας του campus. Επιπρόσθετα, λειτουργούν ως πρότυπα επιδεικτικά έργα για αντίστοιχους φορείς και την κοινωνία στο σύνολο της. Τέλος, το έργο έχει σημαντικά οφέλη στην απασχόληση, καθώς αφενός δημιουργούνται θέσεις εργασίας κατά την υλοποίησή του και αφετέρου διαμορφώνονται προϋποθέσεις αξιοποίησης της τεχνογνωσίας για την προώθηση της απασχόλησης στο συγκεκριμένο τομέα.

Η μελετητική ομάδα που πέτυχε τη διεκδίκηση της χρηματοδότησης συστήθηκε από τον Αν. Πρύτανη, καθηγητή Οικολογίας Γιάννη Παντή, ο οποίος και οραματίσθηκε το έργο, με την καθοδήγηση του καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ Θωμά Ξένου, και πλαισιώθηκε από τους μελετητές:

– Για τις ενεργειακές μελέτες από τους Αθανάσιο Ξένο Διπλ. Πολ. Μηχανικό, Γεώργιο Θεοφιλογιαννάκο Δρ Ηλεκτρολόγο Μηχανικο και Μηχανικό Υπολογιστών, Χριστίνα Μυκονίου MSc Πολ. Μηχανικό, Αγλαΐα Χρόνη MSc Πολ. Μηχανικό και Δημήτριο Ξένο Διπλ. Πολ. Μηχανικό.

– Για την μελέτη των φυτεμένων δωμάτων από τον κ. Ιωάννη Τσακαλίδη καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ.

– Από την Τεχνική Υπηρεσία του ΑΠΘ συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Μηχανοργάνωσης κ. Νικόλαος Μανουσαρίδης και οι κ. Ελένη Σιταρίδου Πολ. Μηχανικός ΑΠΘ, Αγγελική Σαλονικίδου Μηχανολόγος Μηχανικός ΑΠΘ, οι οποίες είχαν  και το επίπονο έργο της διοικητικής υποστήριξης και προώθησης του έργου στο ΥΠΕΚΑ.

Οι Πρυτανικές Αρχές,

Ιωάννης Α. Μυλόπουλος, Πρύτανης ΑΠΘ
Ιωάννης Δ. Παντής,  Αναπληρωτής  Πρύτανη (Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης)
Δέσπω Αθ. Λιάλιου, Αναπληρώτρια Πρύτανη (Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού)
Σοφία Α. Κουίδου-Ανδρέου, Αναπληρώτρια Πρύτανη (Αντιπρύτανις Έρευνας)

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο