Ενημέρωση από την Έκτακτη Συνεδρίαση Πρυτάνεων Ελληνικών Πανεπιστημίων και από τη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας,

Οι Πρυτανικές Αρχές σας ενημερώνουν για την Έκτακτη Συνεδρίαση των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Μαρτίου 2012, στην Αθήνα, για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων των Πανεπιστημίων, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά την απομείωση των λογαριασμών τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Επιτροπής της Συνόδου των Πρυτάνεων με τον Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη, και τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Ως προς το πρώτο θέμα, σας κοινοποιούμε την Απόφαση της Έκτακτης Συνεδρίασης των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων:

«Η Σύνοδος των Πρυτάνεων συνήλθε εκτάκτως σήμερα 27 Μαρτίου 2012 στην Αθήνα και συζήτησε τα οικονομικά προβλήματα των Πανεπιστημίων όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά την απομείωση των λογαριασμών τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.  Η Σύνοδος εκφράζει την αγωνία της για τη δυνατότητα συνέχισης της καθημερινής λειτουργίας των Ιδρυμάτων και ζητά άμεσα από το Υπουργείο Παιδείας :

1.Την  επιστροφή στους λογαριασμούς των Πανεπιστημίων που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος των αφαιρεθέντων ποσών τα οποία καλύπτουν λειτουργικές δαπάνες, υποχρεώσεις και επισφάλειες των Ιδρυμάτων.

2.Την απελευθέρωση από το Υπουργείο Παιδείας των προϋπολογισμών των Πανεπιστημίων για το 2012, όπως αυτοί έχουν εγκριθεί από τις Συγκλήτους των Ιδρυμάτων.

3.Την έκτακτη  οικονομική  ενίσχυση των Πανεπιστημίων  ώστε αυτά να μπορέσουν  να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Καθίσταται σαφές ότι τα Πανεπιστήμια με τις σημερινές συνθήκες οδηγούνται στο αμέσως επόμενο διάστημα σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας και διοίκησής τους.  Τέλος, στο πλαίσιο της πλήρους αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων, η Σύνοδος των Πρυτάνεων συγκροτεί  Επιτροπή Νομικών για τη διασφάλιση της περιουσίας των Ιδρυμάτων και την άμεση αναζήτηση τυχόν αστικών και ποινικών ευθυνών για όσες οικονομικές ζημίες έχουν προκύψει από  παρεμβάσεις τρίτων.»

Ως προς το δεύτερο θέμα, ο Υπουργός Παιδείας, ενημέρωσε την Επιτροπή της Συνόδου των Πρυτάνεων ότι επίκειται η απελευθέρωση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων από τη διαδικασία των εκλογών για την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης, καθώς και ότι πρόκειται να γίνει δεκτό το αίτημα έγκρισης των προϋπολογισμών των ΑΕΙ από τις Συγκλήτους για το οικονομικό έτος 2012.
Ο Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τη μεγάλη μείωση των αποθεματικών των ΑΕΙ στην Τράπεζα της Ελλάδος λόγω του PSI και ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει θετική αντιμετώπιση για το θέμα αυτό σύντομα.

Οι Πρυτανικές Αρχές,

Ιωάννης Α. Μυλόπουλος, Πρύτανης ΑΠΘ
Ιωάννης Δ. Παντής, Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
Δέσπω Αθ. Λιάλιου, Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού
Σοφία Α. Κουίδου-Ανδρέου, Αντιπρύτανις Έρευνας

Μετάβαση στο περιεχόμενο