Λειτουργία της Νέας Υποδομής Δημόσιου Κλειδιού του Κέντρου Λειτουργίας Δικτύου (ΚΛΔ) ΑΠΘ

Η Υποδομή Δημοσίου Κλειδιού ΑΠΘ (ΥΔΚ ή PKI) είναι μία έμπιστη τρίτη οντότητα που πιστοποιεί την ταυτότητα χρηστών και δικτυακών εξυπηρετητών που συνεργάζονται με αυτή.
Η πρώτη Υποδομή Δημοσίου Κλειδιού ξεκίνησε το 2001 από το Κέντρο Λειτουργίας Δικτύου (ΚΛΔ) ΑΠΘ. Μετά από επτά χρόνια πετυχημένης λειτουργίας και έκδοση περισσότερων από 30.000 ψηφιακών πιστοποιητικών, το ΚΛΔ προχώρησε σε ανάπτυξη νέας πλατφόρμας προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις ψηφιακής ασφάλειας της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΑΠΘ. Ο ιστοχώρος της νέας Υποδομής είναι http://www.pki.auth.gr.
Ειδικότερα, -μεταξύ άλλων- υποστηρίζεται:

  • Υπογραφή πιστοποιητικών σε ειδικές κρυπτοσυσκευές (eTokens) με χαρακτηριστικά για ασφαλή σύνδεση υπαλλήλων γραμματειών σε υπολογιστές με ευαίσθητα δεδομένα (πχ βαθμολογίες) αλλά και για ασφαλή αποστολή βαθμολογιών από μέλη ΔΕΠ προς γραμματείες
  • Ψηφιακά πιστοποιητικά σε “έξυπνες” κάρτες (smartcards) ώστε φοιτητές να έχουν ασφαλή πρόσβαση σε κεντρικές νησίδες υπολογιστών (συνεργασία ΚΛΔ – ΚΥΤΠ)
  • Νέο πλαίσιο λειτουργίας με δυνατότητα κατανομής Αρχών Καταχώρισης και Πιστοποίησης
  • Σύνδεση με την ευρύτερη Υποδομή Δημοσίου Κλειδιού των ελληνικών ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων – HARICA προκειμένου η ελληνική ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα να αξιοποιεί πλήρως, σε διαϊδρυματικό επίπεδο, τις δυνατότητες των ψηφιακών πιστοποιητικών (ανταλλαγή ασφαλών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κρυπτογράφηση μηνυμάτων με ευαίσθητες πληροφορίες κ.α.)

Η μετάβαση στη νέα ΥΔΚ θα γίνει σταδιακά και θα ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών (3) μηνών. Όλα τα πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί από την προηγούμενη Υποδομή θα υποστηρίζονται κανονικά μέχρι τη λήξη τους.

Οι χρήστες δικτυακών υπηρεσιών του ΑΠΘ, καλούνται από σήμερα να εμπιστευθούν την Κεντρική Αρχή Πιστοποίησης των Ελληνικών Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων (Hellenic Academic and Research Institutions Certification Authority – HARICA) που έχει εκδώσει τη νέα Αρχή Πιστοποίησης του ΑΠΘ, από τον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.pki.auth.gr/trust προκειμένου να μην έχουν προβλήματα με την χρήση των δικτυακών υπηρεσιών καθώς θα προχωράει η μετάβαση αυτών από την παλιά στη νέα Υποδομή.

Με εκτίμηση,

Κέντρο Λειτουργίας Δικτύου ΑΠΘ
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
1ος όροφος κτιρίου Βιολογίας
Πανεπιστημιούπολη Θεσσαλονίκης
Τηλ: 2310-999400, 998417
E-mail: support@auth.gr
Web: http://noc.auth.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο