Ομόφωνη Απόφαση και Ψηφίσματα της 69ης Συνόδου Πρυτάνεων

Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας,

Στην 69η Σύνοδο των Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα στις 9-10 Μαρτίου 2012, συζητήθηκαν και προτάθηκαν λύσεις για όλα τα καίρια θέματα που απασχολούν τα Πανεπιστήμια και σχετίζονται με τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, το προσωπικό, τη φοιτητική μέριμνα, τις Φοιτητικές Εστίες, την έρευνα και την καινοτομία, καθώς και τους Ειδικούς Λογαριασμούς.

Η Σύνοδος στην απόφασή της υιοθέτησε τις δύο προτάσεις που υπέβαλαν οι Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα:

– Παρουσιάστηκε το κείμενο της επιτροπής του Α.Π.Θ. για τη διερεύνηση των προβλημάτων και των δυσλειτουργιών κατα την εφαρμογή του ν.4009/2011 με στόχο την υποβολή προτάσεων, για τη βελτίωση της κατάστασης. Η Σύνοδος αποφάσισε το κείμενο αυτό να αποτελέσει τη βάση για τη διαμόρφωση προτάσεων προς το Υπουργείο Παιδείας, για την αντιμετώπιση της θεσμικής κρίσης στα Πανεπιστήμια.

– Έγινε δεκτή η πρόταση για ουσιαστική αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης της Παιδείας, με το σκεπτικό ότι η Παιδεία στην εποχή της κρίσης δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως δαπάνη και συνεπώς να υφίσταται περικοπές, αλλά ως επένδυση που θα οδηγήσει σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για τη χώρα.

Στη συνέχεια κοινοποιούνται η ομόφωνη απόφαση της Συνόδου, καθώς και τα 14 ψηφίσματα που τη συνοδεύουν.

Οι Πρυτανικές Αρχές

Ιωάννης Α. Μυλόπουλος, Πρύτανης ΑΠΘ
Ιωάννης Δ. Παντής, Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
Δέσπω Αθ. Λιάλιου, Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού
Σοφία Α. Κουίδου-Ανδρέου, Αντιπρύτανις Έρευνας

 ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Επτά μήνες από την έναρξη ισχύος του Ν. 4009/2011, η Σύνοδος των Πρυτάνεων διαπιστώνει ότι τα προβλήματα των Πανεπιστημίων έχουν οξυνθεί, ενώ αντίστοιχα, παρά τις πρόσφατες προσπάθειες, δε βρέθηκαν κατάλληλες και μακροπρόθεσμες λύσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης που οδηγεί τα Ιδρύματα σε αδιέξοδο. Η περίοδος αυτή σηματοδοτήθηκε εξαρχής από την έλλειψη διαλόγου και πνεύματος συναίνεσης από πλευράς Υπουργείου Παιδείας.

Η προσφυγή των Πανεπιστημίων στο ΣτΕ θέτει με έμφαση το κοινό πλαίσιο προάσπισης της νομιμότητας και της αυτοδιοικούμενης λειτουργίας του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Σήμερα που η Ανώτατη Εκπαίδευση μπορεί να συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση, θεωρούμε σημαντικό να εξασφαλίσουμε από κοινού με το Υπουργείο Παιδείας το περιβάλλον δημιουργικής και εύρυθμης λειτουργίας των Πανεπιστημίων. Στο πλαίσιο αυτό ατελέσφορες και αδιέξοδες διαδικασίες που διχάζουν την Πανεπιστημιακή Κοινότητα θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν.

Με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας χρειάζεται να υπάρξει επανεκκίνηση του διαλόγου για τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές με σεβασμό στη γνώμη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.

Η Σύνοδος έχει προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση από την Πολιτεία των υψηλής προτεραιότητας άμεσων προβλημάτων που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, θεμάτων προσωπικού, φοιτητικής μέριμνας και Φοιτητικών Εστιών, θεμάτων έρευνας και καινοτομίας, καθώς και αντιμετώπισης  προβλημάτων που δημιουργούνται στους Ειδικούς Λογαριασμούς.

Συγχαίροντας τον νέο Υπουργό Παιδείας για την ανάληψη των καθηκόντων του  και ευχόμενοι θερμά κάθε επιτυχία στο έργο του, η Σύνοδος εκφράζει την πεποίθησή της ότι δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια για χάσιμο χρόνου. Προς τούτο, η Σύνοδος Πρυτάνεων συγκροτεί Επιτροπή επεξεργασίας προτάσεων για την αντιμετώπιση της θεσμικής κρίσης στα Πανεπιστήμια.

Ακολουθούν τα 14 Ψηφίσματα:

  • Ψήφισμα 1: Για τη Χρηματοδότηση των ΑΕΙ
  • Ψήφισμα 2: Θέματα Ανθρώπινου Δυναμικού
  • Ψήφισμα 3: Για το Σχέδιο Νόμου « Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία»
  • Ψήφισμα 4: Για τη Φοιτητική Μέριμνα και τις Φοιτητικές Εστίες
  • Ψήφισμα 5: Διαδικασία επιλογής Ερευνητικού Προσωπικού στα Πανεπιστήμια
  • Ψήφισμα 6: Αειφορία
  • Ψήφισμα 7: Δαπάνη Μισθοδοσίας των λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με επιβάρυνση των προϋπολογισμών των Πανεπιστημίων
  • Ψήφισμα 8: Ειδικό Μισθολόγιο μελών ΔΕΠ
  • Ψήφισμα 9: PSI στα Πανεπιστήμια
  • Ψήφισμα 10: Εκλογικές Διαδικασίες
  • Ψήφισμα 11: Συγγράμματα στα Πανεπιστήμια
  • Ψήφισμα 12: Παράλειψη του Ιονίου Πανεπιστημίου από την ΚΥΑ διαχείρισης των Φοιτητικών Εστιών
  • Ψήφισμα 13: Ε.Σ.Δ.Υ.
  • Ψήφισμα 14: Κινητοποιήσεις Φοιτητών και εργαζομένων

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο