Περιλήψεις πρωινών εισηγήσεων Ημερίδας Αγουρίδη

Στις 15 Φεβρουαρίου του 2009 ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες βιβλικούς θεολόγους, ο καθηγητής Σάββας Αγουρίδης, έπαψε να βρίσκεται ανάμεσά μας.
Σήμερα 9 Νοεμβρίου 2010 το Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαολονίκης, η Ελληνική Βιβλική Εταιρία και το Ίδρυμα Άρτος Ζωής διοργάνωσαν ημερίδα προς τιμή και μνήμη του καθηγητή Σάββα Αγουρίδη στην αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής (παλαιό κτίριο) του Α.Π.Θ.
Η ημερίδα άρχισε στις 10:30 με τις καθιερωμένες προσφωνήσεις. Τις πρυτανικές αρχές εκπροσώπησε η αντιπρύτανης του Α.Π.Θ., καθηγήτρια του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής, Δ. Λιάλιου. Στη συνέχεια προσφωνήσεις έγιναν από τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής, καθ. Μ. Τρίτο, τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Άρτος Ζωής, κ. Σ. Ζουμπουλάκη και τον Διευθυντή της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας, κ. Μ. Χατζηγιάννη. Τον προλογισμό στη ζωή και το έργο του αείμνηστου Σάββα Αγουρίδη έκανε ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. καθ. Δ. Καϊμάκης.

Αμέσως μετά άρχισε η πρώτη συνεδρία της ημερίδας υπό την προεδρία του ομ. καθ. Ι. Καραβιδόπουλου. Ο επίκ. καθ. του Τμήματος Θεολογίας, Α.Π.Θ., π. Ι. Σκιαδαρέσης στην εισήγησή του με θέμα «Η ερμηνεία της Αποκαλύψεως από τον καθ. Σ. Αγουρίδη» παρουσίασε το έργο του καθ. Σ. Αγουρίδη πάνω στο βιβλίο της Αποκάλυψης του Ιωάννη, το οποίο ανέρχεται σε έντεκα μελέτες και ένα υπόμνημα.
Ο εισηγητής έδωσε κατ’ αρχάς τα βασικά σημεία των έντεκα μελετών του αειμνήστου καθηγητή και έπειτα τα κύρια χαρακτηριστικά του υπομνήματος. Από όσα ελέχθησαν σχηματίσθηκε μια καλή εικόνα της προσωπικής συμβολής του καθ. Αγουρίδη στην επιστημονική έρευνα του βιβλίου του Αποκαλύψεως. Παράλληλα, ο εισηγητής επεσήμανε την αλήθεια ότι ο τιμώμενος αείμνηστος καθηγητής, με το πολύπλευρο και πρωτοπόρο έργο του στην Αποκάλυψη, στάθηκε οδηγός και συμπαραστάτης στο έργο της μαχόμενης στην εκπαίδευση θεολογίας, δυναμικός μάρτυρας του ευαγγελίου στην ελληνική διανόηση και πέραν αυτής στην ευρύτερη κοινωνία.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας, καθ. Δ. Καϊμάκης, εισηγήθηκε το θέμα «Η Παλαιά Διαθήκη στο έργο του Σ. Αγουρίδη». Ο κ. Καιμάκης αναφέρθηκε στα παρακάτω: Ο αείμνηστος καθηγητής Σάββας Αγουρίδης συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην προαγωγή της βιβλικής έρευνας στον ελλαδικό χώρο. Πέρα από τον τομέα της ειδικότητάς του, την Καινή Διαθήκη, ασχολήθηκε και με άλλους τομείς, όπου, λόγω της ευρύτητας των γνώσεών του, η συμβολή του υπήρξε σημαντική. Ένα μέρος του επιστημονικού και συγγραφικού του έργου αφορά θέματα σχετικά με την Παλαιά Διαθήκη. Αξιόλογη συνεισφορά στην παλαιοδιαθηκική βιβλιογραφία αποτελεί το βιβλίο του ‘Ιστορία της Θρησκείας του Ισραήλ» που δημοσιεύτηκε το 1995 και είναι το πρώτο βιβλίο γραμμένο στα ελληνικά, που παρουσιάζει την εξέλιξη της ισραηλιτικής θρησκείας.
Επίσης μας έχει κληροδοτήσει μια σειρά από μελέτες του στις οποίες ασχολείται με την ανάλυση προβληματικών περικοπών αλλά και με επιμέρους παλαιοδιαθηκικά θέματα, όπως:
– Η σχέση της βιβλικής προς την εξωβιβλική ποίηση στο άρθρο του «Ο 103ος Ψαλμός και ο Ύμνος του Ikhnaton προς τον Ήλιον»,
– Ο βαθμός επέμβασης του Θεού στην ιστορία, όπως φαίνεται μέσα από τις διηγήσεις της Παλαιάς Διαθήκης, στο άρθρο του «Θεός και Ιστορία»,
– Ανάλυση περικοπών από τα κεφ. 1-11 της Γενέσεως, στο «Μύθος-Ιστορία-Θεολογία»,
– Το πολυσύνθετο της προσωπικότητας του Δευτεροησαΐα, ποιητής-θεολόγος και πολιτικός, στο «Οικουμενικά χαρακτηριστικά στην προφητεία του Δευτεροησαΐα»,
– Η σχέση θεϊκής βούλησης και πολιτικών ενεργειών, στο άρθρο του «Θρησκεία και Πολιτική στην πνευματικότητα της Παλαιάς Διαθήκης».
Επίσης στο έργο του ασχολήθηκε με θέματα όπως, την ερμηνεία γενικότερα της Αγίας Γραφής, τον ιουδαϊσμό της μεσοδιαθηκικής περιόδου και την ιουδαϊκή αποκαλυπτική γραμματεία.
Τέλος, στον αείμνηστο καθηγητή μας οφείλουμε και τη μετάφραση στα ελληνικά ορισμένων χειρογράφων του Κουμράν.

Στις 12:25 ξεκίνησε η δεύτερη συνεδρία υπό την προεδρία του καθ. Π. Βασιλειάδη. Ο λέκτορας της Καινής Διαθήκης του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ., Χ. Ατματζίδης, στην εισήγησή του με θέμα «Ο καθηγητής Σ. Αγουρίδης και η έρευνα για τον ιστορικό Ιησού» στηρίχτηκε στα σχετικά άρθρα του αείμνηστου καθηγητή και στην όλη έρευνα για τον ιστορικό Ιησού για να απόδείξει ότι ο Σ. Αγουρίδης υπήρξε ένας στρατευμένος διανοητής της εποχής του. Επίσης, ότι με την ενασχόλησή του με το θέμα του ιστορικού Ιησού άνοιξε νέους δρόμους στην ελληνική καινοδιαθηκική επιστήμη. Ακόμη, ότι φρόντισε ν’ αναλύει τις διάφορες θέσεις για τον ιστορικό Ιησού απλά και κατανοητά προσαρμοσμένα για τον απλό λαό. Ακόμη επεσήμανε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του καθηγητή για τα σχετικά έργα με κοινωνικό περιεχόμενο και την κριτική στάση του απέναντι στις διάφορες θέσεις των ασχοληθέντων με τον ιστορικό Ιησού. Τέλος, υπογράμμισε την επιστημοσύνη του και την άριστη γνώση των διάφορων θέσεων της έρευνας για τον ιστορικό Ιησού.
Η τελευταία εισήγηση πριν το μεσημέρι ήταν της Δρ. Ελ. Κασσελούρη-Χατζηβασιλειάδη, επιστημονική συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών και διδάσκουσα στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, με θέμα «Ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη στο έργο του Σ. Αγουρίδη». Η κα. Κασσελούρη-Χατζηβασιλειάδη τόνισε ότι σε πολλά σημεία του πλούσιου ερμηνευτικού και ευρύτερα θεολογικού έργου του ο Σάββας Αγουρίδης κάνει αναφορά στην ισότητα των φύλων και τον ενεργό ρόλο των γυναικών στην πρώτη εκκλησία, όπως επίσης και στο αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη και ειρήνη. Σύνοψη της θεολογικής του θέσης για το θέμα αποτελεί για την ομιλήτρια η παρακάτω αναφορά του: “στο Σταυρό του Χριστού δεν συγκρούονται στο πεδίο της μάχης μόνο υπερκόσμιες δυνάμεις αλλά και ιστορικές: άδικες και καταπιεστικές καθεστηκυίες δυνάμεις, συστήματα ψεύδους και ανελευθερίας καταπολεμούνται υπό του Χριστού και υπό όσων του ανήκουν…η πάλη του Χριστού είναι ολοκληρωμένη όταν η συντριβή των δυνάμεων αυτών είναι κύριος στόχος του Σταυρού της Εκκλησίας”.

Μετάβαση στο περιεχόμενο