Πρόσκληση ενδιαφέροντος για την ΕΚΔΟΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ Α.Π.Θ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ο νεότευκτος εκδοτικός οίκος του Α.Π.Θ. πρόκειται να εκδώσει έναν αριθμό διδακτικών πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Τα βιβλία αυτά, με βάση το ισχύον σύστημα, προορίζονται κατά κύριο λόγο για διανομή στους φοιτητές μέσω του προγράμματος “Εύδοξος”, χωρίς να αποκλείεται και η διάθεσή τους στα βιβλιοπωλεία, αν παρουσιάζουν γενικότερο ενδιαφέρον. Πρόθεσή μας δεν είναι να υποκαταστήσουμε τους ιδιώτες εκδότες που δραστηριοποιούνται στην έκδοση συγγραμμάτων, καθώς ορισμένοι απ’ αυτούς διαθέτουν μεγάλη πείρα και εξειδίκευση στην παραγωγή απαιτητικών εκδόσεων, αλλά να προτείνουμε μια σειρά σωστών διδακτικών βιβλίων που θα φέρουν επαξίως των τίτλο των δικών μας εκδόσεων.

Καθώς οι οικονομικές μας δυνατότητες είναι περιορισμένες, μπορούμε να προγραμματίσουμε την έκδοση ενός μικρού αριθμού διδακτικών συγγραμμάτων, ξεκινώντας από το ακαδημαϊκό έτος 2012-13. Για να καταλήξουμε στον τρόπο επιλογής των τίτλων που θα εκδίδουμε στο μέλλον, θα θέλαμε κατ’ αρχάς να διερευνήσουμε τη σχετική ζήτηση. Καλούμε λοιπόν όσους συναδέλφους θα ήθελαν να εκδώσουν στις “Εκδόσεις ΑΠΘ” ένα διδακτικό τους σύγγραμμα να συμπληρώσουν το συνημμένο ερωτηματολόγιο και να το υποβάλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση alefkaditou@rect.auth.gr ως τις 30-6-2011. Το σύγγραμμα μπορεί να είναι καινούργιο ή να έχει ήδη εκδοθεί σε άλλο εκδοτικό οίκο (από τον οποίο θα πρέπει να μπορεί να αποδεσμευτεί) ή σε αυτοέκδοση.

Οι προϋποθέσεις που η Επιτροπή Εκδόσεων και Δημοσιευμάτων θέτει για την έκδοση ενός συγγράμματος είναι οι εξής:

1. Το σύγγραμμα πρέπει να αντιστοιχεί σε μάθημα υποχρεωτικό (ή μάθημα “κορμού”) του προγράμματος σπουδών του κάθε τμήματος.

2. Ο συγγραφέας πρέπει να είναι διατεθειμένος να δεχτεί ακαδημαϊκή κρίση του συγγράμματός του ως προς την επάρκεια και την ποιότητά του.

Πιστεύουμε ότι η σκοπιμότητα  αυτών των προϋποθέσεων είναι κατανοητή σε όσους επιθυμούν την ύπαρξη ενός εκδοτικού οίκου με κύρος στο πανεπιστήμιό μας.

Επειδή τέλος, όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι, η έκδοση πανεπιστημιακών συγγραμμάτων από ιδιωτικούς εκδοτικούς οίκους παρουσιάζει πολλά “σκοτεινά σημεία”, θα πρέπει εξαρχής να δηλώσουμε ότι η δέσμευση των συγγραφέων στις “Εκδόσεις ΑΠΘ” θα γίνεται με επίσημο συμβόλαιο και ότι το ύψος του συγγραφικού δικαιώματος θα είναι ενιαίο: 12% για τα βιβλία που πωλούνται στα βιβλιοπωλεία και 25% για τα βιβλία που διανέμονται στους φοιτητές.

Προσδοκώντας στη συνεργασία σας,

Το Πρυτανικό Συμβούλιο

Ιωάννης Α. Μυλόπουλος, Πρύτανης ΑΠΘ
Ιωάννης Δ. Παντής, Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
Δέσπω Αθ. Λιάλιου, Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού
Σοφία Α. Κουίδου-Ανδρέου, Αντιπρύτανις Έρευνας

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκδόσεων και Δημοσιευμάτων

Βασίλης Κάλφας
Καθηγητής Φιλοσοφίας

Μετάβαση στο περιεχόμενο