Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας,
Συνάντηση με το νέο Υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο, είχε την Παρασκευή 13/6 στην Αθήνα ο Πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος. Ο Πρύτανης εξέθεσε στον Υπουργό τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο, καθώς και τις προτάσεις της διοίκησης του ιδρύματος για την επίλυσή τους.
Πρώτο ζήτημα ήταν η οριζόντια, τυφλή και χωρίς αξιολόγηση εφαρμογή του μέτρου διαθεσιμότητας, η οποία έχει αποψιλώσει το ΑΠΘ από διοικητικό προσωπικό, με αποτέλεσμα την αδυναμία λειτουργίας του. Ο κ. Μυλόπουλος τόνισε πως πρέπει άμεσα να ληφθεί μέριμνα για την επαναφορά των υπαλλήλων στη θέση τους, προκειμένου το πανεπιστήμιο να επαναλειτουργήσει κανονικά.
Σχετικά με το άλλο μεγάλο και επείγον πρόβλημα με τους λιμνάζοντες φοιτητές, ο κ. Μυλόπουλος πρότεινε, προκειμένου να μην προκληθούν αδικίες, να προβλεφθεί με νομοθετική ρύθμιση η οριστική διαγραφή όσων φοιτητών δεν έχουν εμφανιστεί και δεν έχουν δώσει εξετάσεις στα πανεπιστήμια για διάστημα μεγαλύτερο της 5ετίας και η αναβολή εφαρμογής του μέτρου της οριζόντιας διαγραφής για ένα χρόνο, προκειμένου το πρόβλημα να διευθετηθεί μέσω των Οργανισμών των πανεπιστημίων. Με τον τρόπο αυτόν η Πολιτεία θα δείξει κοινωνική ευαισθησία για τα παιδιά που είτε ως θύματα της οικονομικής κρίσης, είτε και για άλλους λόγους, όπως υγείας, καθυστερούν την ολοκλήρωση των σπουδών τους.
Ακόμη, ο Πρύτανης έθεσε στον Υπουργό το πρόβλημα της δημόσιας χρηματοδότησης, που έχει φτάσει στο 1/3 εκείνης που ίσχυε προ του 2010, θέμα για το οποίο πρότεινε να συσταθεί επιτροπή από υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και των πανεπιστημίων, προκειμένου να οριοθετηθεί η ελάχιστη δημόσια χρηματοδότηση, πέρα από την οποία θα χρειαστεί να περικοπούν ακαδημαϊκές λειτουργίες στα Ιδρύματα. Ακόμη, συζήτησε με τον υπουργό το μεγάλο ζήτημα της ανανέωσης του προσωπικού, τα προβλήματα με τις εργολαβίες φύλαξης και καθαριότητας και την αδικαιολόγητη αύξηση του αριθμού των εισαγόμενων φοιτητών, σε εποχή που η δημόσια χρηματοδότηση καταποντίζεται.
Ο Πρύτανης του ΑΠΘ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις δυσλειτουργίες του νομικού πλαισίου για τα πανεπιστήμια και επέστησε την προσοχή του υπουργού στον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα των προβλεπόμενων από το νόμο διαδικασιών εκλογής πρύτανη, με την προεπιλογή τριών υποψηφίων από τα Συμβούλια Ιδρύματος.
Ειδική αναφορά έγινε τέλος και για την αίτηση ακύρωσης που κατατέθηκε από υποψήφιο πρύτανη που απερρίφθη από το Συμβούλιο, κατά των διαδικασιών που ακολούθησε το Συμβούλιο Ιδρύματος και οδήγησε στην προεπιλογή τριων υποψηφίων Πρυτάνεων, η οποία συζητήθηκε στο ΣτΕ χθες, την ίδια μέρα με τη διενέργεια των εκλογών. Ο κ. Μυλόπουλος επισήμανε στον υπουργό ότι το Συμβούλιο παραβίασε τη νομιμότητα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη νόμιμη σύνθεση του οργάνου, καθώς προβλέπεται συμμετοχή του Πρύτανη σε αυτό, χωρίς όμως αυτός να έχει προςκληθεί σε σειρά συνεδριάσεών του. Και τόνισε ότι το ενδεχόμενο ακύρωσης από το ΣτΕ της εκλογικής διαδικασίας η οποία ήδη ολοκληρώθηκε, για πρώτη φορά στα χρονικά, θα αποτελέσει πλήγμα στο θεσμό και θα τραυματίσει την ομαλή λειτουργία του ιδρύματος.
Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με τους Πρυτάνεις των 8 πανεπιστημίων που έχουν πληγεί από τη διαθεσιμότητα, καθώς και με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, προκειμένου να συζητήσουν τα μεγάλα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα κι ο Υπουργός άκουσε με προσοχή τα προβλήματα που του εξέθεσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ.
Ο Πρύτανης,
Ιωάννης Α. Μυλόπουλος
Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών