Ψηφίσματα για την εκδημία του Δημητρίου Βαλαλά, Ομότιμου Καθηγητή Εδαφομηχανικής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Οι Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πληροφορήθηκαν με μεγάλη θλίψη την απώλεια του διακεκριμένου συναδέλφου,

Δημητρίου Βαλαλά,

Ομότιμου Καθηγητή του ΑΠΘ, ο οποίος τίμησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με το πολυσχιδές επιστημονικό και διδακτικό του έργο στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ενώ προσέφερε και διοικητικό έργο από τη θέση του Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Τιμώντας τη μνήμη του, οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ

Ψ η φ ί ζ ο υ ν

– Να εκφραστούν τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

– Να δημοσιευθεί το σχετικό ψήφισμα στον ημερήσιο Τύπο και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΑΠΘ.

Ο Πρύτανης

 

Περικλής Α. Μήτκας
Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών
και Μηχανικών Υπολογιστών

 


 

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

H Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ. με βαθειά συγκίνηση πληροφορήθηκε το θάνατο του αγαπημένου συναδέλφου Ομότιμου Καθηγητή Δημητρίου Βαλαλά.

Ο Δημήτριος Βαλαλάς εξελέγη καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης το 1965, μετά από μια άκρως επιτυχημένη καριέρα Πολιτικού Μηχανικού
σε μεγάλα έργα του εξωτερικού. Δημιούργησε το Εργαστήριο Εδαφομηχανικής και Θεμελιώσεων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και εργάστηκε συστηματικά για την ανάπτυξη, τόσο του Τμήματος αυτού, όσο και ολόκληρης της Σχολής, επίσης, από τη θέση του Κοσμήτορος της Πολυτεχνικής Σχολής, κατά το ακαδημαϊκό έτος 1974-‘75.

Το 1981 έγινε βουλευτής Επικρατείας του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Η συνεχής ενασχόληση του Δημητρίου Βαλαλά με προβλήματα τεχνικών έργων, καθώς επίσης και η βαθύτερη παιδεία και καλλιέργειά του,  τον οδήγησαν σε δραστηριότητες και έξω από τον αυστηρά επιστημονικό του χώρο και ασχολήθηκε ενεργά με θέματα που αφορούν στον άνθρωπο, στην κοινωνία και στον πολιτισμό.

Οι συνάδελφοί του θα έχουμε στη μνήμη μας, με συγκίνηση για την ευγένεια του και τον προσηνή του τρόπο.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα λάβει χώρα το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015, ώρα 12:00΄, στη Μητρόπολη Καστοριάς.

Η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

 

Ο Κοσμήτωρ

Καθηγητής Κ.-Β. Κατσάμπαλος

 


 

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Τα μέλη του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής πληροφορήθηκαν με συγκίνηση το θάνατο του αγαπημένου δασκάλου, συναδέλφου,
συνεργάτη και φίλου ομότιμου καθηγητή Δημήτριου Βαλαλά.

Ο Δημήτριος Βαλαλάς εξελέγη καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης το 1965, μετά από μια άκρως επιτυχημένη καριέρα Πολιτικού Μηχανικού σε μεγάλα έργα του εξωτερικού. Δημιούργησε το Εργαστήριο Εδαφομηχανικής και Θεμελιώσεων του Τμήματος και εργάστηκε συστηματικά για την ανάπτυξή του, ενώ παράλληλα δίδαξε τα μαθήματα των Λιμενικών Έργων, των Υδραυλικών Έργων και της Οδοποιίας.
Διετέλεσε επίσης Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Προώθησε ιδιαίτερα τη μελέτη της σχέσης εδάφους, σεισμών και κατασκευών. Το 1978, μετά το σεισμό της Θεσσαλονίκης, ως ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Δημοσίων Έργων σε θέματα αντιμετώπισης των σεισμικών καταστροφών, εργάστηκε με πάθος για την δημιουργία της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπαθών Βορείου Ελλάδος (ΥΑΣΒΕ)και του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΠΣΑΚ), του οποίου υπήρξε και ο πρώτος Πρόεδρος. Διετέλεσε επίσης σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης στα θέματα της Νέας Παραλίας και του ΜΕΤΡΟ.

Το 1981 έγινε Βουλευτής Επικρατείας του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Αφυπηρέτησε το 1987 και το 1988 έγινε ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ.

Η συνεχής ενασχόλησή του με προβλήματα τεχνικών έργων καθώς επίσης και η βαθύτερη παιδεία και καλλιέργειά του τον οδήγησαν και έξω από τον αυστηρά επιστημονικό του χώρο, με αποτέλεσμα να ασχοληθεί ενεργά με θέματα που αφορούν τον άνθρωπο, την κοινωνία και τον πολιτισμό.

Οι συνάδελφοι και μαθητές του θα τον θυμούνται με συγκίνηση για την παροιμιώδη ευγένεια του και τον προσηνή του τρόπο.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Ο Πρόεδρος
Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών

 

Καθηγητής Παναγιώτης Πρίνος

Μετάβαση στο περιεχόμενο