1st Greek Summer School on Synchrotron Radiation: Properties & Applications

Το 1o διεθνές Θερινό Σχολείο (Θ.Σ.) στην Ελλάδα, με θέμα «Ακτινοβολία Σύγχροτρον: Ιδιότητες και εφαρμογές», διοργανώθηκε επιτυχώς από το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, στις 5-8/9/2022, φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ) του ΑΠΘ, και υλοποιήθηκε μέσω του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του ΑΠΘ (ΚΕΒΙΔΙΜ).  Στο Θ.Σ. δίδαξαν θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα 25 διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.  Στους συμμετέχοντες θα απονεμηθούν 2 ECTS μετά από επιτυχή συμμετοχή τους σε online εξέταση μέσω του πλατφόρμας eLearning του ΑΠΘ.

Στόχος του Θ.Σ. ήταν η εκπαίδευση νέων και πεπειραμένων ερευνητών, καθώς και στελεχών της βιομηχανίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στις καινοτόμες τεχνολογίες χαρακτηρισμού υλικών στη νανοκλίμακα που επιτυγχάνονται μόνο με τη χρήση ακτινοβολίας synchrotron (υπέρλαμπρη δέσμη σκληρών ακτίνων Χ που παράγονται σε επιταχυντές ηλεκτρονίων). Τα υλικά που μελετώνται περιλαμβάνουν νανοϋλικά για εφαρμογές στην μικρο- και οπτοηλεκτρονική, βιολογικά υλικά, μεταλλεύματα, υλικά για την αεροπλοΐα, αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς κ.ά. 

Κατά την έναρξη του Θ.Σ. απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, η Κοσμητόρισσα της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, Χαρά Χαραλάμπους και ο κ. Νικόλαος Τζόλλας, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Καινοτομίας. Η εναρκτήρια ομιλία δόθηκε από τον Γενικό Διευθυντή του ESRF Prof. Francesco Sette.

Κατά γενική ομολογία διδασκόντων και διδασκομένων, το Θ.Σ. ήταν εξαιρετικά επιτυχές και προσβλέπουμε στη συνέχιση του. Η διοργάνωσή του Θ.Σ. έγινε στο πλαίσιο μια πανελλαδικής προσπάθειας του δικτύου Ελλήνων χρηστών της ακτινοβολίας Σύγχροτρον (GrSUN) για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Εγκατάσταση Ακτινοβολίας Σύγχροτρον -ESRF (www.esrf.fr). Η έμπρακτη στήριξη του Θ.Σ. κορυφαίων, στον τομέα τους, επιστημόνων από το εξωτερικό αποτελεί και στήριξη της προσπάθειας που κάνει το GrSUN για την ένταξη της Ελλάδας στο ESRF. Σχετική πρόταση έχει υποβληθεί στα Υπουργεία Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Παιδείας & Θρησκευμάτων και στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας. Ευελπιστούμε σε θετική εξέλιξη του εγχειρήματος και στη συνέχιση του θεσμού των Θ.Σ. στοχεύοντας στην επιμόρφωση του επιστημονικού δυναμικού και στελεχών Τμημάτων R&D της Βιομηχανίας με ορίζοντα την ευρύτερη Βαλκανική.

Ευχαριστούμε θερμά το ΑΠΘ, τη Σχολή Θετικών Επιστημών και το Τμήμα Φυσικής για την έμπρακτη στήριξη του Θ.Σ. και της προσπάθειας για την ένταξη της Ελλάδας στο ESRF, τους διδάσκοντες, τους συμμετέχοντες, τους χορηγούς και το ΚΕΔΕΚ για την παραχώρηση του χώρου και την τεχνική υποστήριξη.

Περισσότερες πληροφορίες: http://xafslab.physics.auth.gr/srss22.html

Η Οργανωτική Επιτροπή
Αναπλ. Καθ. Μαρία Κατσικίνη, Πρόεδρος
Καθ. Ελένη Παλούρα, Αντιπρόεδρος
Καθ. Μαυροειδής Αγγελακέρης, Ταμίας
Δρ. Φανή Πινακίδου, Γραμματέας
Καθ. Ιωάννης Αρβανιτίδης, Μέλος

Μετάβαση στο περιεχόμενο