Μπορούμε άραγε να συνομιλήσουμε με τα αντικείμενα; Ποιά είναι η γλώσσα τους και πώς αντιλαμβανόμαστε τι έχουν να μας πουν; Κατασκευές, παιχνίδι, επιλεγμένα παραδείγματα και νέα υλικά θα μας δώσουν τις απαντήσεις.
Το Design Lab for Κids αποτελεί ένα πρότυπο καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά (8-11 ετών), που οργανώνεται και συντονίζεται από το Εργαστήριο Βιομηχανικού Σχεδιασμού του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, με θέμα το σχεδιασμό και την κατασκευή χρηστικών αντικειμένων. To Design Lab για παιδιά βρίσκεται στην αιχμή της παγκόσμιας έρευνας για το ρόλο του design στην εκπαίδευση. Η επιστημονική τεκμηρίωση και τα αποτελέσματα των εφαρμογών του έχουν επανειλημμένα δημοσιευθεί σε διεθνή συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά.
Η γλώσσα των αντικειμένων της καθημερινής ζωής εκτείνεται από την πειθαρχία της Επιστήμης (STEM: Science, Technology, Engineering, Mathematics) μέχρι τον εκφραστικό πλούτο των Εικαστικών Τεχνών (ARTS). Η θεωρητική προσέγγιση του Eργαστηρίου βασίζεται στην ισόρροπη ανάπτυξη του συμβόλου και του εργαλείου, της τέχνης και τεχνικής συμβάλλοντας στην ενότητα Επιστήμης και Τέχνης. Σε αντιδιαστολή προς τα εργαστήρια με αμιγώς επιστημονική (STEM) ή εικαστική (ARTS) προσέγγιση, το Design Lab for kids είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να απαντά στην αδυναμία του εκπαιδευτικού συστήματος που αντιμετωπίζει τις Θετικές Επιστήμες και τις Τέχνες ως δύο σφαίρες του επιστητού, με μονοσήμαντη έμφαση στην πρώτη από αυτές.
Στόχος του προγράμματος είναι μέσα από τη διαδικασία κατασκευής αντικειμένων εν είδει εικαστικού παιχνιδιού, να ενθαρρύνει τη φυσική αναζήτηση της γνώσης και να βοηθήσει τα παιδιά να ανακαλύψουν τη χρηστική και συμβολική διάσταση των πραγμάτων, να κατανοήσουν με βιωματικό τρόπο έννοιες απο το χώρο του Design και να απαντήσουν σε σύγχρονα ανοιχτά ερωτήματα προτείνοντας λύσεις μέσω του σχεδιασμού. Κάθε εφαρμογή ξεκινά από το στάδιο της ανάλυσης ενός θέματος και τη σύλληψη της ιδέας, για να καταλήξει στο σχεδιασμό και την κατασκευή ενός αντικειμένου.
Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να καλλιεργήσει την αισθητική αντίληψη των παιδιών και να εμπλουτίσει το οπτικό τους λεξιλόγιο, διαμορφώνοντας τους εμπνευσμένους δημιουργούς και υπεύθυνους καταναλωτές του μέλλοντος. Μέσα από το πρόγραμμα τα παιδιά αναπτύσσουν δεξιότητες λεπτής κινητικότητας και ικανότητες επικοινωνίας καθώς δουλεύουν συλλογικά πάνω σε πραγματικές κατασκευές αξιοποιώντας διαφορετικά τεχνικά και εκφραστικά μέσα. Το αποτέλεσμα του Εργαστηρίου είναι πάντα ένα νέο χρηστικό αντικείμενο σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από τα παιδιά.
Το Design Lab for Kids, με τη μορφή εβδομαδιαίου εκπαιδευτικού εργαστηρίου, φιλοξενείται για όγδοο χρόνο στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο των μουσειοπαιδαγωγικών του προγραμμάτων.
Επιστημονική εποπτεία: Γιώργος Λιαμάδης, Επίκουρος Καθηγητής, Εργαστήριο Βιομηχανικού Σχεδιασμού, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Α.Π.Θ.
Σχεδιασμός εφαρμογών: Μαριάννα Καλτσά, Εικαστικός – υποψήφια διδάκτωρ Τμήματος Αρχιτέκτων ΑΠΘ
Έρευνα / Διδασκαλία: ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Βιομηχανικού Σχεδιασμού
Info
Χώρος διεξαγωγής _Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Ημέρες ώρες_ κάθε Παρασκευή 5.00 -7.00 μμ (έναρξη Οκτώβριος 2017)
Δηλώστε συμμετοχή στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://docs.google.com/…/18YVMvwqROi-M9TaYKIL1bJSsXTc…/edit
Για περισσότερες πληροφορίες:
Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγικών Προγραμμάτων του Μ.Μ.Σ.Τ.
Επικοινωνία: Πέμπτη-Σάββατο 10:00-17.00
Τ: 2310 240 002, F: 2310 281567
Email: mmca.education@gmail.com
FB: http://www.facebook.com/MmcaEducationalPrograms
Προέλευση Ανακοίνωσης
Εργαστήριο Βιομηχανικού Σχεδιασμού, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Α.Π.Θ.