“Έναρξη μαθημάτων και νέων τμημάτων”
Η Χορευτική Ομάδα Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης – Χ.Ο.Φ.Ε.Θ σας προσκαλεί την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019 και ώρα: 17:00 στο Κινηματοθέατρο Α’ Φοιτητικής Εστίας Θεσσαλονίκης για την έναρξη των μαθημάτων και τη δημιουργία νέων τμημάτων για το χορευτικό έτος 2019-2020.
Ποια είναι η ΧΟΦΕΘ
Το Νοέμβριο του 1979 μια παρέα φοιτητών, ενοίκων των φοιτητικών εστιών, με διαφορετική καταγωγή αλλά με κοινή την αγάπη για τον τόπο τους και την παράδοση, παρακινούμενοι από την παντελή έλλειψη πολιτιστικών ομάδων και δραστηριοτήτων στις εστίες δημιούργησε τη Χορευτική Ομάδα Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης.
Στην ομάδα λειτουργούν τρία τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών. Δάσκαλοι όλων των τμημάτων επιλέγονται αποκλειστικά από το Α’ τμήμα και καλούνται να διδάξουν τον παραδοσιακό χορό και το ήθος του στους νεότερους, εθελοντικά. Ιδιαίτερα όταν κάποιος χορευτής του Α’ τμήματος γνωρίζει τα τραγούδια και τους χορούς μιας περιοχής (είτε λόγω εντοπιότητας είτε λόγω της ιδιαίτερης «κλίσης» και αγάπης του προς αυτή) καλείται να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του και στους υπόλοιπους συγχορευτές του. Αποκορύφωμα των προσπαθειών και δραστηριοτήτων της ομάδας είναι το χορευτικό φεστιβάλ, μη διαγωνιστικού χαρακτήρα που διοργανώνει από το 1982 και που με τα χρόνια πήρε τη μορφή που έχει και σήμερα. Έτσι κάθε χρόνο τρεις εβδομάδες πριν το Πάσχα έχουμε μια 8ήμερη γιορτή-αφιέρωμα στη ελληνική παράδοση, γνωστή με το όνομα “Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών και Μουσικής”. Το φεστιβάλ λαμβάνει χώρα στο Κινηματοθέατρο της Α’ Φοιτητικής Εστίας με ελεύθερη είσοδο. Στόχος αυτής της γιορτής είναι να αναδείξει και να προβάλλει ανόθευτα την ελληνική παράδοση από κάθε γωνιά της χώρας. Κάθε μέρα αφιερώνεται σε μία γεωγραφική περιοχή της Ελλάδος από την οποία καλούνται πολιτιστικοί σύλλογοι και ντόπιες ορχήστρες να παρουσιάσουν, αυθεντικά και απαλλαγμένα από φολκλορικά στοιχεία και χορογραφίες, τραγούδια, χορούς ήθη και έθιμα του τόπου τους. Πέραν των προσκεκλημένων χορευτικών δυναμικό παρόν δίνουν και τα τρία τμήματα της ομάδας. Μετά το τέλος των παραστάσεων ακολουθεί γλέντι με παραδοσιακές, αυθεντικές ορχήστρες, αφιερωμένο αποκλειστικά στην εκάστοτε περιοχή της ημέρας, όπου συμμετέχουν κοινό και χορευτές ελεύθερα.