To 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 23 Νοεμβρίου 2008. Ένα δεκαήμερο, γεμάτο δυνατές ταινίες από όλον τον κόσμο, σημαντικά αφιερώματα σε νέους αλλά και σε καταξιωμένους δημιουργούς, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες πρεμιέρες, εκθέσεις, ανοιχτές συζητήσεις, masterclasses και συναυλίες. Ένα πρόγραμμα που φιλοδοξεί να ενώσει σε μια κινηματογραφική γιορτή το παρόν και το μέλλον του παγκόσμιου σινεμά.
Από το φετινό πρόγραμμα, αναφέρουμε ενδεικτικά το μεγάλο αφιέρωμα στο έργο των πολυβραβευμένων βέλγων δημιουργών Ζαν Πιερ και Λικ Νταρντέν, απ’ τους σημαντικότερους εκπροσώπους του σύγχρονου παγκόσμιου κινηματογράφου, το πλήρες αναδρομικό αφιέρωμα στο ξεχωριστό έργο του Μάνου Ζαχαρία, καθώς και – στο πλαίσιο των Ημερών Ανεξαρτησίας – το αφιέρωμα στον αντισυμβατικό άγγλο σκηνοθέτη Τέρενς Ντέιβις, αλλά και τη ρετροσπεκτίβα στο έργο του Ουσμάν Σεμπένε, μιας εμβληματικής προσωπικότητας του κινηματογράφου της αφρικανικής ηπείρου. Επίσης προσκεκλημένοι του φεστιβάλ θα είναι ο αμερικανός σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν, ο ηθοποιός Γουίλιαμ Νταφόε, ο Τακέσι Κιτάνο, μια από τις πιο σημαντικές μορφές του σύγχρονου ιαπωνικού σινεμά, ο βραβευμένος με 2 Όσκαρ αργεντινός σκηνοθέτης Γκουστάβο Σανταολάγια και η παράγωγος σεναριογράφος και σκηνοθέτης από την Αργεντινή, Λίτα Στάντιτς.
Το Διεθνές Διαγωνιστικό, θα αναδείξει γι’ ακόμη μια φορά τις πιο καινοτόμες τάσεις της παγκόσμιας κινηματογραφίας, ενώ σημαντική θέση στο φετινό πρόγραμμα κατέχουν το αφιέρωμα στον σύγχρονο κινηματογράφο της Μέσης Ανατολής, καθώς και εκείνο στον σύγχρονο τούρκικο κινηματογράφο, από το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια. Την επιτυχημένη τους πορεία από το 2006 συνεχίζουν επίσης το τμήμα Focus, αλλά και το διαγωνιστικό τμήμα ελληνικών ψηφιακών ταινιών DigitalWave.Ταυτόχρονα το ελληνικό τμήμα θα προβάλει και φέτος το σύνολο της πιο πρόσφατης ελληνικής παραγωγής, με στόχο να στηρίξει και να προωθήσει με τον καλύτερο τρόπο τον ελληνικό κινηματογράφο, ενώ παρουσιάζει κι ένα νέο πρόγραμμα με τίτλο Generation Next, που σκοπό έχει να φωτίσει το έργο των νέων ανερχόμενων ελλήνων δημιουργών.
Την ίδια στιγμή, οι αναπτυξιακές δραστηριότητες του Φεστιβάλ, Agora, Crossroads, Balkan Fund και Salonica Studio, κάτω από την ομπρέλα του Industry Center, θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν άμεσα τη διεθνοποίηση της εθνικής μας κινηματογραφίας και των κινηματογραφικών αγορών της ευρύτερης γεωγραφικής μας περιοχής και να διευκολύνουν την ισχυρότερη οικονομική τους πρόσβαση στη διεθνή αγορά.
Στο πλαίσιο του ξένου προγράμματος θα προβληθεί η ταινία «Η νύχτα και η πόλη» στην μνήμη του μεγάλου σκηνοθέτη από την Γαλλία Ζιλ Ντασέν που «έφυγε» πρόσφατα από κοντά μας. Μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και θα σχολιάσει ο Αλέξης Δερμεντζόγλου.
Επίσης κατά την διάρκεια του φετινού φεστιβάλ η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στο πλαίσιο της μόνιμης συνεργασίας της με τα όμορα ιδρύματα του εξωτερικού και της προώθησης του σημαντικού έργου αποκατάστασης των ευρωπαϊκών κινηματογραφικών αρχείων, προβάλλει τη βωβή ταινία «Το Μυστήριο Του Πύργου Του Άιφελ» (1927) που αποκατέστησε η Ταινιοθήκη της Ολλανδίας το 2004. Η ταινία, που προβλήθηκε επίσης στο Φεστιβάλ των Κανών το Μάιο του 2006, ξεχωρίζει για την τεχνική αρτιότητα και προσήλωση στη λεπτομέρεια, αναδεικνύοντας το ταλέντο και τη δεξιοτεχνία ενός από τους σημαντικότερους και παραγωγικότερους γάλλους σκηνοθέτες, που έμεινε περισσότερο γνωστός για τις ομιλούσες κι όχι τις βωβές ταινίες του, και που παρά τη διεθνή διανομή της, διασώζεται σε μια μοναδική κόπια νιτρικού οξέως στην Ταινιοθήκη της Ολλανδίας. Η ταινία θα προβληθεί συνοδεία ζωντανής μουσική από τον Μηνά Ι. Αλεξιάδη.
Τέλος ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρουσίαση της ψηφιακής πλατφόρμας MIDAS(Βάση Δεδομένων Κινούμενης Εικόνας για την Πρόσβαση και Αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Κινηματογραφικών Συλλογών- Moving Image Database for Access and Re-use of European Film Collections)-film archives on line που παρέχει πρόσβαση σε συλλογές κινούμενης εικόνας, 18 ευρωπαϊκών κινηματογραφικών αρχείων για πολιτιστικούς και εμπορικούς σκοπούς, αλλά και η προβολή επιλεγμένου οπτικοακουστικού υλικού από τα ευρωπαϊκά κινηματογραφικά αρχεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Το αφιέρωμα αποτελείται από 2 σκέλη. Συζήτηση με θέμα «Η ψηφιακή πύλη http://www.filmarchives-online.eu/. Δυνατότητες και προοπτικές». Αλλά και μια σειρά προβολών όπου δεκατέσσερις κινηματογραφικοί θησαυροί από το 1909 μέχρι το 1978 μας επιτρέπουν να κοιτάξουμε διεισδυτικά στη ζωή των πόλεων μέσα από διαφορετικές εποχές. Η επιλογή των αποσπασμάτων έγινε με την επιμέλεια ευρωπαϊκών κινηματογραφικών αρχείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα MIDAS, και τα οποία διαμόρφωσαν τον διαδικτυακό κόμβο filmarchives online με στόχο να διευκολυνθεί την πρόσβαση στις συλλογές κινούμενης εικόνας.
Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι φέτος οι σπουδαστές θα μπορούν να εκδίδουν εισιτήριο μηδενικής αξίας με την επίδειξη της σπουδαστικής τους ταυτότητας από τα εκδοτήρια εισιτηρίων του Φεστιβάλ και να εισέρχονται ΔΩΡΕΑΝ στις προβολές των 11.00, 13.00 και 15.00 στον κινηματογράφο Ολύμπιον και 11.00 και 13.00 στις αίθουσες στο Λιμάνι.
Συνημμένο θα βρείτε επιγραμματικά πρόγραμμα το οποίο αποτελεί απόσπασμα των παράλληλων εκδηλώσεων και υπόκειται σε αλλαγές για τις οποίες θα σας ενημερώσουμε εγκαίρως.
Πληροφορίες Επικοινωνίας
Προέλευση Ανακοίνωσης
ΑΠΘ