ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΑΠΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΟΜΟΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΑΤΖΟΥΡΑΚΗ

Με ιδιαίτερη θλίψη, οι συνάδελφοι του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ, πληροφορηθήκαμε την απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Κυριάκου Κατζουράκη, ζωγράφου, σκηνογράφου, σκηνοθέτη, κινηματογραφιστή και συγγραφέα.

Ο Κυριάκος Κατζουράκης (1944-2021) σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ κοντά στον Γιάννη Μόραλη και σκηνογραφία κοντά στον Βασίλη Βασιλειάδη. Η πρώτη σημαντική διάκρισή του υπήρξε το βραβείο «Παρθένη» (1969).  Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Λονδίνο (Central Saint Martins College of Art and Design και Croydon College of Art), όπου σπούδασε χαρακτική και μεταξοτυπία. Εκπροσώπευσε την Ελλάδα στην Biennale του Sao Paolo (1979) και στην 11η Biennale του Παρισιού (1980). Έργα του κοσμούν ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές σε όλο τον κόσμο ενώ  αξιόλογο υπήρξε και το κινηματογραφικό του έργο.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Νέοι Έλληνες Ρεαλιστές» (1971-73).  Διανοούμενος αλλά και εργάτης των τεχνών έδινε αδιάκοπες  κοινωνικοπολιτικές  μάχες, από κοινού με τη σύντροφό του ηθοποιό Κάτια Γέρου, παραμένοντας έφηβος ακτιβιστής έως την τελευταία του πνοή.  

Ο  Κυριάκος Κατζουράκης υπηρέτησε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ με δύο συνεχείς προεδρικές θητείες (2007-2011). Διετέλεσε Διευθυντής του 3ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής. Υπήρξε δάσκαλος με όραμα και μέντορας πολλών εξαίρετων μαθητών και μαθητριών, που σήμερα διαπρέπουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τιμώντας το διδακτικό, καλλιτεχνικό και πολιτιστικό του έργο, το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών αποφασίζει:

 1.       Να εκφραστούν θερμά συλλυπητήρια  στους οικείους του

2.        Να κατατεθεί, αντί στεφάνου, αντίστοιχο ποσό υπέρ Κοινωφελών  Ιδρυμάτων ακολουθώντας την επιθυμία της οικογένειας

3.       Να αναρτηθεί το παρόν στην ιστοσελίδα του ΑΠΘ

Ο  Πρόεδρος Καθηγητής Δημήτριος Ζουρούδης

και τα μέλη της Συνέλευσης του Τμήματος

Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ

Μετάβαση στο περιεχόμενο