Μια καινοτόμα, μη-επεμβατική μέθοδο φασματοσκοπίας σύνθετης αντίστασης για την έγκαιρη διάγνωση της Στεφανιαίας Νόσου ανέπτυξε η ερευνητική ομάδα Δυναμικής Πολυφασικών Συστημάτων του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον Καθηγητή του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρή Καραπάντσιο.
Η μέθοδος, σε αντίθεση με τη μέθοδο υπερήχου που εφαρμόζεται ως τώρα, δεν απαιτεί ούτε εξειδικευμένες γνώσεις ούτε ακριβό και ογκώδη εξοπλισμό για την εφαρμογή της. Αντίθετα, το κόστος και το μέγεθος της συσκευής που θα αναπτυχθεί στο μέλλον αναμένεται να είναι τέτοιο ώστε να μπορεί ο καθένας να την προμηθευτεί για οικιακή χρήση.
Στο σχεδιασμό και την εκτέλεση των πειραματικών μετρήσεων την επίβλεψη είχαν οι Δρ. Σωτήρης Ευγενίδης (χημικός), Δρ. Κωνσταντίνος Ζαχαρίας (ηλεκτρολόγος μηχανικός) και ο Δρ. Γιώργος Καραγιάννης (ιατρός).
Η καινοτόμα εφαρμογή της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ παρουσιάστηκε από τον Δρ. Σωτήρη Ευγενίδη στον Διαγωνισμό «Falling Walls Athens 2015» στις 8 Οκτωβρίου 2015, στην Αθήνα, όπου ανακηρύχτηκε νικητής. Ο Διαγωνισμός «Falling Walls Athens 2015» διεξήχθη στο Goethe Institut, και διοργανώθηκε από το Ενημερωτικό Κέντρο της DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst / Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών) σε συνεργασία με το Goethe-Institut, τη Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
Με τη νίκη στον Διαγωνισμό «Falling Walls Athens 2015», η καινοτόμα εφαρμογή του ΑΠΘ θα διαγωνισθεί με τις 100 μεγαλύτερες επιστημονικές ανακαλύψεις από όλο τον κόσμο για την τρέχουσα χρονιά, στον τελικό του καταξιωμένου διεθνούς διαγωνισμού «Falling Walls» που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, στις 8 Νοεμβρίου 2015.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη μέθοδος αποτελεί εξέλιξη της τεχνολογίας που αναπτύχθηκε από την ίδια ερευνητική ομάδα, με τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency, ESA) για τη διάγνωση της Νόσου Αποσυμπίεσης στους αστροναύτες. Η ερευνητική ομάδα διακρίθηκε διεθνώς, πέρυσι, στον πανευρωπαικό διαγωνισμό της ESA «Down to Earth Competition 2014» για την επιτυχημένη μεταφορά τεχνολογίας από το διάστημα στη γη.