«Το πρώτο ανθρώπινο ταξίδι στον Γαλαξία: Η Οδύσσεια των διαστημοπλοίων Voyager 1,2»

«Το πρώτο ανθρώπινο ταξίδι στον Γαλαξία: Η Οδύσσεια των διαστημοπλοίων Voyager 1,2» είναι ο τίτλος της Διάλεξης που θα δώσει ο Ακαδημαϊκός, Ομ. Καθηγητής του «Johns Hopkins University» των ΗΠΑ, Σταμάτιος Κριμιζής, στο πλαίσιο της Τελετής Έναρξης του 12ου Συνέδριου της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας (ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ.).

Η Διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Ιουνίου 2015 και ώρα 20.00, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και συνδιοργανώνεται από την ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ., το ΑΠΘ, την Ακαδημία Αθηνών και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Η Διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική γλώσσα και είναι ανοιχτή για το κοινό.

Περίληψη Διάλεξης

Τα διαστημόπλοια Voyager 1 και 2 εκτοξεύθηκαν το 1977 για να εξερευνήσουν τους πλανήτες Δία, Κρόνο, Ουρανό και Ποσειδώνα. Όχι μόνο εκπλήρωσαν την αποστολή τους μέχρι το 1989, αλλά το Voyager 1 ξεπέρασε πρόσφατα το σύνορο του ηλιακού μας συστήματος με το Γαλαξία, και έγινε το πρώτο ανθρώπινο κατασκεύασμα που εξήλθε από την ατμόσφαιρα του Ήλιου. Σήμερα, το Voyager 1 βρίσκεται στη φανταστική απόσταση των 19,6 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη και συνεχίζει να στέλνει πληροφορίες καθημερινά.

Ο Ομιλητής είναι επικεφαλής ερευνητής σε ένα από τα τέσσερα πειράματα που εκτελούν τις μετρήσεις τα τελευταία 37 χρόνια και θα περιγράψει τις ανακαλύψεις αυτής της σύγχρονης Οδύσσειας της διαστημικής εποχής.

Μετάβαση στο περιεχόμενο