Τελετή Αναγόρευσης του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ

 

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας και Πρύτανης του Γαλλόφωνου Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών (ULB), Yvon Englert. Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31 Μαΐου 2017 και ώρα 19:00, στην Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

 

Το πρόγραμμα της τελετής είναι το εξής:

Προσφώνηση από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Καθηγητή Γεώργιο Καρακιουλάκη

Προσφώνηση από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

Προσφώνηση από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητή Αλέξανδρο Γαρύφαλλο

Έπαινος του Τιμώμενου από τον Διευθυντή της Α’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, Καθηγητή Βασίλειο Ταρλατζή

Τελετή Αναγόρευσης

Αντιφώνηση και ομιλία από τον τιμώμενο, με θέμα: «From the practice of reproductive medicine to Universities’ social responsibility in the current European context»

 

Σύντομο Βιογραφικό Τιμώμενου

O Καθηγητής Yvon Englert είναι Πρύτανης του Γαλλόφωνου Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών (Université libre de Bruxelles, ULB), Πρόεδρος του Συμβουλίου των Πρυτάνεων των Γαλλόφωνων Πανεπιστημίων του Βελγίου και Μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Ιατρικής του Βελγίου. Γεννήθηκε το 1955 στο Watermael-Boitsfort του Βελγίου. O Καθηγητής Englert αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ULB το 1980 (“Plus Grande Distinction”), έλαβε Μεταπτυχιακούς Τίτλους Ειδίκευσης στη Βιολογία της Αναπαραγωγής (1983) και στην Ανδρική Υπογονιμότητα (1985) από το UER Kremlin Bicetre (Université de Paris-Sud), ενώ το 1985 πήρε τον τίτλο ειδικότητας της Μαιευτικής-Γυναικολογίας από το ULB. Το 1992 έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα (PhD) στη Μαιευτική – Γυναικολογία με θέμα “Caractéristiques du sperme et fécondation in vitro humaine”,  από το ULB. Το 2010 πήρε Executive Health MBA από την Ecole des Hautes Etudes en Santé (EHESP), Rennes, Γαλλία.

Ο Καθηγητής Yvon Englert ασκήθηκε στη Μαιευτική – Γυναικολογία στο Hôpital Universitaire St Pierre, ULB και στο Hôpital A. Béclère Paris, Γαλλία (1980-1985). Ακολούθως (1985-1987), με υποτροφία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών του Βελγίου, έκανε μετεκπαίδευση (Fellowship) στον ανδρικό παράγοντα υπογονιμότητας στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Από το 1987 μέχρι το 2002, υπηρέτησε ως Επιμελητής και κατόπιν Αναπληρωτής Διευθυντής της Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του Hôpital Erasme (ULB). Στο διάστημα αυτό, ήταν Συντονιστής και ακολούθως Διευθυντής του Τμήματος Γονιμότητας της ίδιας Κλινικής, ενώ παράλληλα διηύθυνε τα Πανεπιστημιακά Ερευνητικά Εργαστήρια «Βιολογίας και Ψυχολογίας της Ανθρώπινης Γονιμότητας» και «Ανθρώπινης Αναπαραγωγής» καθώς και το Πρόγραμμα «Ιατρικής της Αναπαραγωγής» του ULB. Το 2002 ανέλαβε Διευθυντής της Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του Hôpital Erasme, ενώ το 2008 εξελέγη Τακτικός Καθηγητής του ULB. Από το 2007 έως το 2011 διετέλεσε Αναπληρωτής Κοσμήτορας και από το 2011 έως το 2015 Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του ULB. Το 2009 εξελέγη μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Ιατρικής του Βελγίου. Από τον Σεπτέμβριο 2016 ο καθηγητής Yvon Englert είναι Πρύτανης του ULB και Πρόεδρος του Συμβουλίου των Πρυτάνεων των Γαλλόφωνων Πανεπιστημίων του Βελγίου  (CRef).

Το διδακτικό έργο του Καθηγητή Englert είναι πλουσιότατο και πολυσχιδές. Έχει διδάξει ως Αναπληρωτής Καθηγητής «Ηθική της Επιστήμης», στη Φιλοσοφική Σχολή (1992-2010), ενώ ως Καθηγητής «Βιοηθική και Δεοντολογία», 3ο Bachelor (1999-σήμερα), «Αναπαραγωγική Ιατρική», 2ο Master (2001-σήμερα) και «Κλινική Μαιευτική-Γυναικολογία», 3ο Master (2002-2012) στην Ιατρική Σχολή του ULB. Παράλληλα, υπήρξε Διευθυντής σε πολυάριθμα προγράμματα μεταπτυχικακής εκπαίδευσης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών του Βελγίου καθώς και του Ιδρύματος Erasme. To 2015-2016 επελέγη να διδάξει ως Καθηγητής της Βελγικής Έδρας Francqui του Université de Liège.

Το ερευνητικό έργο του καθηγητή Yvon Englert είναι πολύ σημαντικό και καλύπτει όλο το φάσμα της ανθρώπινης αναπαραγωγής: διερεύνηση και αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας με τις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, θέματα ψυχολογίας και ενδοκρινολογίας στην ανθρώπινη αναπαραγωγή, την παθοφυσιολογία του συνδρόμου υπερδιέγερσης ωοθηκών, την κρυοσυντήρηση και την ωρίμανση των άωρων ωοθυλακίων in vitro, την προεμφυτευτική διάγνωση, αλλά και τον εμβρυϊκό μεταβολισμό και την επιδημιολογία της περιγεννητικής περιόδου.

Επιπλέον, ο Καθηγητής Englert υπήρξε πρωτοπόρος στην εφαρμογή των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε HIV οροθετικά άτομα καθώς και στη μελέτη των βιοηθικών ζητημάτων σε σχέση με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του σχετικού νομικού πλαισίου στο Βέλγιο.

Υπήρξε υπεύθυνος για 10 διδακτορικές διατριβές (οι 3 εκ των οποίων βρίσκονται σε εξέλιξη). Έχει συμμετάσχει ως κύριος ή επικουρικός ερευνητής σε περισσότερες από 300 περιλήψεις/ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια και σε περισσότερες από 230 επιστημονικές εργασίες, οι 169 δημοσιευμένες στο PubMed, ο αριθμός των βιβλιογραφικών ετεροαναφορών είναι 5500, ενώ ο H-Index του ανέρχεται στο 42. Επίσης, υπήρξε Υπεύθυνος Έκδοσης 6 επιστημονικών βιβλίων.

Εκτός από τις ακαδημαϊκές, κλινικές και διοικητικές δραστηριότητες, ο Καθηγητής Yvon Englert  έχει διατελέσει μέλος σε πολυάριθμες εθνικές και διεθνείς επιτροπές, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι η Συμβουλευτική Επιτροπή Βιοηθικής του Βελγίου, της οποίας υπήρξε και ο πρώτος Πρόεδρος (1996-2001), το Working Group on Human Embryo and Foetus Protection, του οποίου επίσης υπήρξε Πρόεδρος (1994-1998), το European Group on Ethics in Sciences and New Technologies – EU, του οποίου υπήξε μέλος (2001-2005) και η Επιστημονική Επιτροπή του  Ιδρύματος Brocher της Γενεύης, της οποίας υπήρξε μέλος και Πρόεδρος (2013-2016).

Επίσης, έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα επιστημονικά ιδρύματα και εταιρείες, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι  το Ίδρυμα του ULB για την εκπαίδευση αλλοδαπών ιατρών, κυρίως από τις αναπτυσσόμενες χώρες (FOSFOM), του οποίου υπήρξε ιδρυτής και Πρόεδρος (2000-σήμερα), ο Οργανισμός των Γαλλόφωνων Μαιευτήρων – Γυναικολόγων του Βελγίου (GGOLFB), του οποίου υπήρξε Πρόεδρος (2006-2009), το Κέντρο Επιδημιολογίας στην Περιγεννητική (CEPIP) των Γαλλόφωνων Μαιευτήρων – Γυναικολόγων του Βελγίου, του οποίου υπήρξε ιδρυτής και Πρόεδρος (2007-2016), και το Erasme Cooperation, του οποίου υπήρξε ιδρυτής και Έφορος (2012-2016).

O Καθηγητής Englert έχει διατελέσει Ειδικός Σύμβουλος της WHO/UNFPA για την υπογονιμότητα και τον οικογενειακό προγραμματισμό (1989), καθώς και Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας του Βελγίου (1992-1995 και 2003-2007). Τέλος, έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες θεσμικές επιτροπές και συμβούλια της Κυβέρνησης του Βελγίου.

O Καθηγητής Yvon Englert, ως αφοσιωμένος ευρωπαϊστής και φίλος της Ελλάδας, πρωτοστάτησε σε εκστρατεία των Γαλλόφωνων Πανεπιστημίων του Βελγίου «Urgences Grèce» προκειμένου αφενός να ενημερωθεί η Βελγική και η διεθνής κοινή γνώμη για τις σοβαρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην παροχή υπηρεσιών υγείας στον ελληνικό λαό κι αφετέρου να συγκεντρωθούν χρήματα για τη στήριξη του συστήματος υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώθηκαν πολλές δράσεις και με τους πόρους που εξασφαλίστηκαν προσφέρθηκαν 6 θερμοκοιτίδες τελευταίας τεχνολογίας στις Νεογνολογικές Κλινικές του ΑΠΘ, καθώς και καινούριο σύγχρονο ασθενοφόρο στην Εύβοια.

Μετάβαση στο περιεχόμενο