Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Bordeaux της Γαλλίας, Γεώργιος Χατζηιωάννου, μία σημαντική προσωπικότητα με διεθνή αναγνώριση και κύρος.
Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019, στις 17.30, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.
Ο Καθηγητής Γεώργιος Χατζηιωάννου τα τελευταία 40 χρόνια έχει επιτελέσει εξαιρετικό έργο στην Επιστήμη και την Έρευνα των Πολυμερικών Ημιαγωγών, Νανοδομικών Πολυμερικών Υλικών, Πολυμερών για την αποθήκευση και μεταφορά Πληροφοριών στα Οργανικά Ηλεκτρονικά και στα Συστήματά τους. Η επιστημονική του δράση έχει φέρει επανάσταση στις μεθοδολογίες χαρακτηρισμού υλικών με μοντέρνες τεχνικές σκέδασης, scanning probe και οπτικής φασματοσκοπίας. Προσέφερε σημαντικότατο έργο στην ανακάλυψη νέων μεθοδολογιών της Επιστήμης των Επιφανειών, ενώ έχει βαθιά κατανόηση της σχέσης μεταξύ της μοριακής δομής και των ιδιοτήτων των υλικών. Ο Καθηγητής Γεώργιος Χατζηιωάννου, μέσω της πολύχρονης και πρωτοπόρας προσφοράς του στην Επιστήμη της Φυσικής και Χημείας των Υλικών, έχει διαπρέψει στην επιστήμη και προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες ως Καθηγητής σε πλήθος Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, ως μέλος Διεθνών Επιστημονικών Επιτροπών και έχει λάβει μεγάλο αριθμό διεθνών διακρίσεων.
Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, ο Καθηγητής Γεώργιος Χατζηιωάννου έχει σημαντικότατη προσφορά στις ερευνητικές και επιστημονικές δράσεις του Τμήματος Φυσικής και του ΑΠΘ γενικότερα. Από το 2008 συνδιοργανώνει και έχει προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες ως κύριο μέλος της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής του Διεθνούς πολυ-γεγονότος NANOTECHNOLOGY και των Διεθνών Συνεδρίων «International Symposium on Flexible Organic Electronics (ISFOE)» και «International Conference on Nanosciences and Nanotechnologies (NN)», που διοργανώνονται από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ τα τελευταία 16 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Έχει εκπαιδεύσει πληθώρα αποφοίτων του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ από το 1990 έως σήμερα, οι οποίοι υπό την επίβλεψή του έχουν κατακτήσει σημαντικότατες θέσεις στο διεθνές επιστημονικό στερέωμα και έχουν ανοίξει νέα πεδία επιστήμης και έρευνας. Η προσφορά και οι δεσμοί που ανέπτυξε με το ΑΠΘ περιλαμβάνουν επίσης την πολυετή συνεργασία του με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN και άλλα εργαστήρια του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ και τη συνεργασία για την υποβολή και πραγματοποίηση πλήθους ερευνητικών προγραμμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπρόσθετα, ο Καθηγητής Γεώργιος Χατζηιωάννου έχει συνάψει πολυετείς συνεργασίες με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN για την πραγματοποίηση κοινών επιστημονικών δράσεων, για αμοιβαίες επισκέψεις επιστημονικού προσωπικού και για μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ του νέου Κέντρου ELORPrintTec που διευθύνει και του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN. Τέλος, προσέφερε σημαντικότατες υπηρεσίες στην αναβάθμιση του διδακτικού, επιστημονικού και ερευνητικού έργου του ΑΠΘ ως μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Αξιολόγησης τμημάτων του ΑΠΘ, όπως το Τμήμα Χημείας, αλλά και άλλων Ινστιτούτων της χώρας, όπως το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – ΕΚΕΤΑ και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας – ΙΤΕ.
Πρόγραμμα Τελετής Αναγόρευσης
Έναρξη-Προσφώνηση
από τον Πρόεδρο του Τμήματος Φυσικής, Καθηγητή Αλκιβιάδη Μπάη
Χαιρετισμός
από τον Πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,
Καθηγητή Νικόλαο Γ. Παπαϊωάννου
Χαιρετισμός
από τον Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών,
Καθηγητή Χαρίτωνα-Σαρλ Χιντήρογλου
Έπαινος του τιμωμένου
από τον Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής, Στέργιο Λογοθετίδη
Τελετή Αναγόρευσης
Ανάγνωση και επίδοση του ψηφίσματος και του τίτλου από τον Πρόεδρο του Τμήματος Φυσικής, Καθηγητή Αλκιβιάδη Μπάη
Επίδοση διασήμου & αναμνηστικής πλακέτας τιμής
από τον Πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,
Καθηγητή Νικόλαο Γ. Παπαϊωάννου
Αντιφώνηση και ομιλία από τον τιμώμενο με θέμα:
«45 χρόνια ταξίδι στα περιβόλια της επιστήμης και τεχνολογίας των πολυμερών»
Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα τιμωμένου
Ο Γεώργιος Χατζηιωάννου γεννήθηκε το 1953 στην Καβάλα, έλαβε πτυχίο Χημείας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1975 και διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Louis Pasteur & Research Centre on Macromolecules (CNRS) του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου το 1980.
Από το 2009 μέχρι και σήμερα είναι Καθηγητής Χημείας (Prof. of «Exceptional class») στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux της Γαλλίας και Διευθυντής (Industrial Chair) του Arkema/ANR: HOMERIC «Hierarchical assembled Organic Materials for ElectRonICs». Είναι επικεφαλής της ομάδας «Polymer Electronic Materials & Devices» του Laboratoire de Chimie des Polymeres Organiques (LCPO). Από το 2008 είναι μέλος του Institut Universitaire de France (IUF) – της έδρας του Physical Polymer Chemistry. Παράλληλα, είναι Διευθυντής του EquipEx ELORPrintTec και Επιστημονικός Διευθυντής του LabEx AMADEus.
Διατέλεσε από το 1989 Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Groningen (Ολλανδία) και από το 2001 Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Louis-Pasteur του Στρασβούργου, ενώ παράλληλα ήταν προσκεκλημένος Καθηγητής σε διάφορα Πανεπιστήμια της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Σουηδίας και του Βελγίου.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 395 ερευνητικές εργασίες (h-index: 64) και έχει γράψει βιβλία για τα οργανικά ηλεκτρονικά. Έχει δώσει 177 προσκεκλημένες ομιλίες σε συνέδρια. Έχει 45 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και έχει επιβλέψει 56 διδακτορικούς φοιτητές και περισσότερους από 70 μεταδιδακτορικούς ερευνητές και προσκεκλημένους Καθηγητές.
Εξελέγη επίτιμο μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Φυσικής (American Physical Society) και έλαβε τα βραβεία Humboldt Research Award και Süe Award από την Ένωση Χημικών της Γαλλίας (Société chimique de France). Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Γαλλικής Χημικής εταιρίας ARKEMA, της Academia Europaea και του Institut Universitaire de France. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο La Recherche Χημείας. Το 2016 εξελέγη μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών των ΗΠΑ (Foreign Member of the US National Academy of Engineering).
Επισυνάπτεται το πρόγραμμα της τελετής.