Λύσεις στο πρόβλημα χρήσης αναβολικών ουσιών στον χώρο του αναψυχικού και του αγωνιστικού αθλητισμού έρχεται να προσφέρει το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα IMPACT (Developing Communities of Practice to Maximize the Usability and Impact of Clean Sport Education in Europe), στο οποίο συμμετέχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν κορυφαία ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και φορείς, ενώ το ΑΠΘ είναι το μοναδικό Ακαδημαϊκό Ίδρυμα από την Ελλάδα. Συντονιστής του προγράμματος για το ΑΠΘ είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), Βασίλειος Μπαρκούκης.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ακόμη ο φορέας καταπολέμησης του ντόπινγκ Dopinglinkki από τη Φινλανδία, η ομάδα Ποδηλασίας της Λάτσιο (Società Sportiva Lazio) από την Ιταλία, η Κυπριακή Αρχή Αντι-Ντόπινγκ και το Ίδρυμα Ερευνών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, καθώς και ο φορέας iNADO που αντιπροσωπεύει εθνικές αρχές αντι-ντόπινγκ από διάφορες χώρες του κόσμου. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πρόγραμμα συντονίζεται από τον Έλληνα Καθηγητή Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Sheffield Ηallam της Αγγλίας, Δρ Λάμπρο Λαζούρα. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Erasmus+ Sport).
Έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση αναβολικών ουσιών είναι ευρέως διαδεδομένη στους χώρους του αγωνιστικού και του αναψυχικού αθλητισμού, κυρίως στις νεότερες ηλικίες, καθώς έχουν καταγραφεί περιστατικά χρήσης αναβολικών ακόμη και σε παιδιά ηλικίας 10 και 12 ετών. Σε αντίθεση με τον οργανωμένο αθλητισμό, όπου η εκπαίδευση σε θέματα αντι-ντόπινγκ είναι πιο ανεπτυγμένη, ο χώρος του αναψυχικού αθλητισμού έχει να επιδείξει ελάχιστες συστηματικές και οργανωμένες δράσεις κατά της χρήσης αναβολικών και άλλων φαρμάκων από τους αθλουμένους.
«Το πρόγραμμα IMPACT μπορεί να θωρακίσει τόσο τον αναψυχικό όσο και τον αγωνιστικό αθλητισμό ενάντια στο ντόπινγκ. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τη δημιουργία κοινοτήτων πρακτικής σε διάφορα σημεία της χώρας, με την κάθε κοινότητα να εστιάζει σε διαφορετικές τοπικές ανάγκες σε θέματα εκπαίδευσης και ενημέρωσης για το αντι-ντόπινγκ. Στην Ελλάδα έχουν οργανωθεί δύο κοινότητες πρακτικής, μία στη Θεσσαλονίκη και μία στην Αθήνα, στις οποίες συμμετέχουν κορυφαίοι αθλητές αλλά και προπονητές, όπως επίσης και φορείς του αθλητισμού», ανέφερε ο κ. Μπαρκούκης.
Οι στόχοι των κοινοτήτων πρακτικής του IMPACT είναι να:
- Διαδώσουν το πνεύμα του καθαρού αθλητισμού
- Προωθήσουν επιστημονικά τεκμηριωμένες δράσεις παρέμβασης και εκπαίδευσης κατά του ντόπινγκ
- Ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες αθλητών και αθλουμένων, προπονητών και αθλητικών φορέων σε θέματα αντι-ντόπινγκ
- Παρέχουν υλικοτεχνική υποστήριξη σε ενέργειες και προγράμματα αντι-ντόπινγκ στη χώρα, αλλά και διεθνώς.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα παρέχονται στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://project-impact-eu.phed.auth.gr/