Ημερίδα με θέμα την υποστήριξη ακαδημαϊκών/ερευνητών «σε κίνδυνο» διοργανώνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ως εταίρος του ευρωπαϊκού προγράμματος InSPIREurope: Supporting Researchers at Risk (https://www.maynoothuniversity.ie/sar-europe/inspireurope).
Η ημερίδα 2nd InSPIREurope Workshop 2020 θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020, στις 10.00, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του ΑΠΘ.
Η πρωτοβουλία InSPIREurope συντονίζεται από το Δίκτυο Scholars at Risk Europe (https://www.scholarsatrisk.org/), με έδρα το Πανεπιστήμιο Maynooth της Ιρλανδίας, και έχει ως στόχο να συντονίσει τις υπάρχουσες δράσεις υποστήριξης ερευνητών και ακαδημαϊκών «σε κίνδυνο», καθώς και να αναπτύξει ακόμα περισσότερες.
Αυτή είναι η δεύτερη ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του InSPIREurope, καθώς η πρώτη διοργανώθηκε το 2019 στο Jagiellonian University της Κρακοβίας. Σκοπός της είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει ενδιαφερομένους και φορείς στην Ελλάδα και τις γύρω χώρες για τις δυνατότητες ενεργής συμμετοχής τους στην υποστήριξη ερευνητών που βρίσκονται αντιμέτωποι με διακρίσεις, διώξεις ή βία, προκειμένου να συνεχίσουν την ακαδημαϊκή/επαγγελματική τους πορεία σε ασφαλές εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Την έναρξη της ημερίδας θα κηρύξει ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, ενώ μήνυμα θα απευθύνουν ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δημητριάδης. Παρών στη Θεσσαλονίκη ο Αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, Mathieu Schneider, και μέσω διαδικτύου, η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρυσή Βιτσιλάκη, θα συμμετάσχουν στη συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο τα ελληνικά Πανεπιστήμια μπορούν να διαμορφώσουν μία κουλτούρα που θα καλωσορίζει ερευνητές «σε κίνδυνο».
Επίσης, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι των άλλων εταίρων του Προγράμματος, ελληνικών Πανεπιστημίων, Επαγγελματικών Επιμελητηρίων, οργανισμών προώθησης της απασχόλησης, ΜΚΟ, ευρωπαϊκών οργανισμών, ξένων Πανεπιστημίων, καθώς και πρόσφυγες ερευνητές που έχουν βρει ήδη ή αναζητούν ένα ασφαλές περιβάλλον στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη είναι μεταξύ των συμμετεχόντων.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν αποτελεσματικοί τρόποι δημιουργίας θέσεων εργασίας και ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος για διωκόμενους ερευνητές τόσο στον ακαδημαϊκό όσο και στον μη ακαδημαϊκό τομέα.
Η ημερίδα θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα, η εγγραφή είναι δωρεάν και μπορεί να πραγματοποιηθεί στον σύνδεσμο: https://inspireurope.auth.gr/el/inspireurope/registration
Περισσότερες πληροφορίες για την ημερίδα στον σύνδεσμο: https://inspireurope.auth.gr/el/conference
Η ημερίδα θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα προστασίας για την Covid -19, και διαδικτυακά για τους υπoλοίπους.
Η πρωτοβουλία InSPIREurope
Το πρόγραμμα InSPIREurope – Initiative to Support, Promote and Integrate Researchers at Risk in Europe ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 και θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2022. Χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Marie Skłodowska-Curie actions (https://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/en/h2020-section/marie-sklodowska-curie-actions ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο του HORIZON 2020.
Στην πρωτοβουλία InSPIREurope, εκτός από το ΑΠΘ, συμμετέχουν οι ακόλουθοι φορείς:
- Maynooth University, Ireland, έδρα του Scholars at Risk Europe (Συντονιστής του Προγράμματος)
- Alexander von Humboldt-Stiftung, Γερμανία
- European University Association
- Jagiellonian University, Poland
- University of Oslo, Norway
- University of Gothenburg, Sweden
- French national PAUSE programme, hosted by the Collège de France
- Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF, Netherlands
- Scholz CTC GmbH, Germany
Με την πρωτοβουλία InSPIREurope συνεργάζονται, επίσης, η Ένωση EuroScience, τα τοπικά τμήματα «Scholars at Risk» της Νορβηγίας και της Ελβετίας, τα Πανεπιστήμια της Πάδοβα και του Τρέντο της Ιταλίας, καθώς και το διεθνές Δίκτυο Scholars at Risk.