Διασύνδεση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου με τον επιταχυντή νεοφυών επιχειρήσεων egg – enter•grow•go

Πλέγμα δράσεων για τη διασύνδεση της ακαδημαϊκής, ερευνητικής κοινότητας με την επιχειρηματικότητα αναπτύσσουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μέσω του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΕΛΚΕ ΑΠΘ και ο επιταχυντής νεοφυών επιχειρήσεων egg – enter•grοw•go, που σχεδίασε και υλοποιεί η Eurobank, σε συνεργασία με το Corallia του Ε.Κ. Αθηνά, από το 2013, για την υποστήριξη της νέας, καινοτόμου επιχειρηματικότητας.
 
Η συνεργασία αναδεικνύει τον πολύπλευρο ρόλο των δύο φορέων, που είναι, μεταξύ άλλων, η υποστήριξη του οικοσυστήματος καινοτομίας και η διασύνδεση της έρευνας με την αγορά και την επιχειρηματικότητα. Στο προσεχές διάστημα προγραμματίζεται ειδική εκδήλωση για την ενθάρρυνση του διαλόγου και της διασύνδεσης, με σειρά συναντήσεων, ερευνητικών ομάδων και spin offs του ΑΠΘ με καινοτόμες επιχειρήσεις στον κλάδο των αναδυόμενων τεχνολογιών και του 5G, που υποστηρίζονται από το egg.
 
H διασύνδεση και συνεργασία του ΑΠΘ με το egg ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2020 και εγκαινιάσθηκε με κοινή δράση με θέμα «Η Καινοτομία στον κλάδο Επιστημών Υγείας», για τη διασύνδεση ερευνητικών ομάδων και spin offs του ΑΠΘ με καινοτόμες επιχειρήσεις, στον συγκεκριμένο κλάδο δραστηριότητας, που έχουν υποστηριχτεί από το egg, και την ενεργοποίηση συνεργειών μεταξύ των ομάδων. Μάλιστα, το egg, στο πλαίσιο της υποβολής αιτήσεων για τον 9ο χρόνο της πλατφόρμας egg Start-Up, που είναι σε εξέλιξη, αλλά και της ενεργής δράσης του egg στην πλατφόρμα egg Scale-Up, απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής στις ομάδες του ΑΠΘ για την ένταξή τους στον επιχειρηματικό επιταχυντή για το 2021-2022.
 
Ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, δήλωσε: «Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αποδεικνύει μέσω αυτών των δράσεων όχι μόνο την εξωστρέφειά του, αλλά και το πόσο σημαντική είναι η σύνδεση της θεωρίας με την πράξη, η σύνδεση του Πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας. Στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο την αξιοποίηση της έρευνας, της καινοτομίας και της επιστημονικής γνώσης προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας της χώρας».
 
Επίσης, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Αναπληρωτής Καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης, τόνισε ότι «η έρευνα και η καινοτομία στην υγεία συνδέονται αφενός με τις αξίες που πρεσβεύει ο ευρωπαϊκός μας πολιτισμός, όπως είναι η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και της ποιότητάς της, και αφετέρου με τη διατήρηση της σταθερότητας της διεθνούς οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής. Θα συνεχίσουμε την ανάπτυξη πρωτοβουλιών διασύνδεσης των ερευνητριών και των ερευνητών μας με φορείς προώθησης της επιχειρηματικότητας σε όλα τα επιστημονικά πεδία αιχμής».
 
Ο Γενικός Διευθυντής Marketing & Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου Eurobank & Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος, Μιχάλης Βλασταράκης, δήλωσε: «Η ανάπτυξη συνεργειών και δράσεων διασύνδεσης, εντός του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας, είναι κομβική για τη μεγιστοποίηση της δυναμικής εξέλιξης της νέας, εγχώριας επιχειρηματικότητας. Η Eurobank στηρίζει με συνέπεια κάθε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση διασύνδεσης της ακαδημαϊκής, ερευνητικής κοινότητας με την αγορά και την υγιή επιχειρηματικότητα, με όχημα τη διαρκή επένδυσή της στο egg».
 
Στην εκδήλωση «Η Καινοτομία στον κλάδο Επιστημών Υγείας», με την οποία εγκαινιάστηκε η συνεργασία ΑΠΘ και egg, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, ο Γενικός Διευθυντής Marketing & Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου Eurobank & Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του egg, Μιχάλης Βλασταράκης, και ο Γενικός Διευθυντής Corallia & Μέλος Συντονιστικής Επιτροπής του egg, Καθηγητής Βασίλης Μακιός. Την εκδήλωση συντόνισαν η Υπεύθυνη του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας στο ΑΠΘ, Έρη Τόκα, και η Διευθύντρια του egg & Μέλος Συντονιστικής Επιτροπής του egg, Ρούλα Μπαχταλιά.
 
Στην εναρκτήρια αυτή δράση μεταξύ των δύο φορέων συμμετείχαν 22 εταιρείες/επιχειρηματικές ομάδες, εκ των οποίων 12 εταιρείες του egg και 10 ερευνητικές ομάδες και spin off του ΑΠΘ, που είχαν την ευκαιρία να έλθουν σε μια πρώτη επαφή προκειμένου να προχωρήσουν, σε επόμενο στάδιο και μέσω νέων συναντήσεων Β2Β, στην ανάπτυξη συνεργειών.

Μετάβαση στο περιεχόμενο