Την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του διεθνούς φοιτητικού διαγωνισμού “Students Reinventing Cities” για την Αθήνα. Ο διαγωνισμός εντάσσεται στις δράσεις του δικτύου C40 Cities, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Αθηναίων. Πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτοβουλία με σκοπό τον διαμοιρασμό οραμάτων για πιο βιώσιμες και ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή πόλεις και γειτονιές. Συγκεκριμένα, το θέμα του διαγωνισμού ήταν η παραγωγή ιδεών αστικής ανάπλασης και περιβαλλοντικής και κοινωνικής αναζωογόνησης της περιοχής της Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη.
Η διεπιστημονική φοιτητική ομάδα “Green Hive” την οποία συγκρότησαν 11 φοιτητές και φοιτήτριες προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου των Τμημάτων Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης (ΤΜΧΑ), Γεωπονίας, και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, διακρίθηκε στο διαγωνισμό, λαμβάνοντας τη μοναδική Ειδική Μνεία (Special Mention).
Η ομάδα Green Hive αποτελείται από τα εξής μέλη: (αλφαβητικά)
Θεοδώρα Θεοδωρίδου, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ «Χωρικός Σχεδιασμός για Βιώσιμη και Ανθεκτική Ανάπτυξη» του ΤΜΧΑ
Κωνσταντίνος Κουλαρμάνης, Μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ «Αειφορικά Γεωργικά
Συστήματα Παραγωγής και Κλιματική Αλλαγή» του Τμήματος Γεωπονίας
Μιχάλης Λαζαρίδης, Προπτυχιακός φοιτητής ΤΜΧΑ
Αλεξάνδρα Λαυράνου Μοραΐτη, Προπτυχιακή φοιτήτρια ΤΜΧΑ
Άννα Μάνιου, Προπτυχιακή φοιτήτρια ΤΜΧΑ
Γιώργος Μιχαηλίδης, Προπτυχιακός φοιτητής ΤΜΧΑ
Καλλιόπη Πανταζίδου, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ «Χωρικός Σχεδιασμός για Βιώσιμη
και Ανθεκτική Ανάπτυξη» του ΤΜΧΑ
Κατερίνα Σερέκη, Προπτυχιακή φοιτήτρια ΤΜΧΑ ΑΠΘ
Άννα Τομπουλίδου, Προπτυχιακή φοιτήτρια ΤΜΧΑ ΑΠΘ
Δήμητρα Τσανάδη,Προπτυχιακή φοιτήτρια ΤΑΜ ΑΠΘ
Μαρία Χατζηγεωργίου, Προπτυχιακή φοιτήτρια ΤΜΧΑ ΑΠΘ
Σύμβουλος της ομάδας Green Hive ήταν η Γαρυφαλλιά Κατσαβουνίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πολεοδομικού και Αστικού Σχεδιασμού στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης.
Το όραμα της ομάδας Green Hive αφορά την πρόταση 10 ιδεών στην περιοχή της Κυψέλης που προωθούν έναν πιο βιώσιμο, ανθεκτικό και πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής στη γειτονιά της Φωκίωνος Νέγρη. Οι ιδέες αυτές είναι εύκολα υλοποιήσιμες και αξιοποιούν τα υπάρχοντα υλικά της περιοχής. Προάγουν ομαδικότητα, συμμετοχικότητα και αυτο-οργάνωση των πολιτών και δημιουργούν θεσμούς τόσο στενούς όσο οι κυψέλες των μελισσών. Η κύρια ιδέα είναι η δημιουργία ενός συστήματος καλλιέργειας στα κενά δώματα πέριξ της Φωκίωνος Νέγρη τα οποία παραγόμενα προϊόντα θα πωλούνται στην Αγορά Κυψέλης.