«Rosetta Mission: Η αποκρυπτογράφηση ενός κομήτη από έναν Έλληνα συντελεστή της αποστολής – Πρώτα αποτελέσματα»

11 περίπου χρόνια μετά την εκτόξευσή του και ταξιδεύοντας 1 δισεκατομμύριο χιλιόμετρα μέσα στο Ηλιακό Σύστημα, το διαστημικό σκάφος Rosetta (Ροζέτα) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), έφτασε στον προορισμό του, τον κομήτη Churyumov-Gerasimenko. Τα 15 επιστημονικά όργανα της Rosetta και τα 9 της διαστημικής συσκευής Philae, η οποία θα προσεδαφισθεί στον κομήτη, θα εκτελούν, όσο καιρό αντέξουν, παρατηρήσεις που θα βοηθήσουν να γίνει κατανοητή η προέλευση και η εξέλιξη του Ηλιακού Συστήματος. Όλα αυτά συμβαίνουν σε απόσταση 3 Αστρονομικών Μονάδων, δηλαδή 450 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Για τα πρώτα αδημοσίευτα αποτελέσματα από την επικείμενη προσεδάφιση της διαστημικής συσκευής "Philae" πάνω στον κομήτη, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014, θα ενημερωθούν οι φοιτητές του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. από τον Senior Scientist του Εργαστηρίου Αστροφυσικής και Διαστημικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Θανάση Οικονόμου.

Ο Θανάσης Οικονόμου, σημαίνων συντελεστής της διαστημικής αποστολής, θα πραγματοποιήσει ομιλία, με τίτλο: «Rosetta Mission: Η αποκρυπτογράφηση ενός κομήτη από έναν Έλληνα συντελεστή της αποστολής – Πρώτα αποτελέσματα» στο πλαίσιο του Γενικού Σεμιναρίου του Τμήματος Φυσικής. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 12.30, στην Αίθουσα Α31 του Τμήματος Φυσικής.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο