Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Bruno Currie. Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 11:00 π.μ., στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, ο κ. Bruno Currie είναι επιστήμονας «με ισχυρό δεσμό με τις φιλολογικές τάσεις και θεωρίες που ευδοκίμησαν στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, ειδικότερα στον τομέα της Ομηρικής έρευνας. Ταυτόχρονα, είναι Καθηγητής με αναγνωρισμένη συμβολή στην εδραίωση και συνέχιση των κλασικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στη διάδοση της αρχαιοελληνικής ποίησης στον βρετανικό και διεθνή ακαδημαϊκό χώρο».
Πρόγραμμα Τελετής Αναγόρευσης
Έναρξη – Προσφώνηση από την Προέδρο του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Ανθούλα Ρεβυθιάδου
Χαιρετισμός από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικόλαο Γ. Παπαϊωάννου
Χαιρετισμός από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητή Κωνσταντίνο Μπίκο
Χαιρετισμός από την Προέδρο του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Ανθούλα Ρεβυθιάδου
Έπαινος του τιμωμένου από τον Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ Χρήστο Τσαγγάλη
Τελετή Αναγόρευσης
Ανάγνωση και επίδοση του ψηφίσματος και του τίτλου από την Προέδρο του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Ανθούλα Ρεβυθιάδου
Επένδυση του διασήμου από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητή Κωνσταντίνο Μπίκο
Επίδοση αναμνηστικής πλακέτας τιμής από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικόλαο Γ. Παπαϊωάννου
Αντιφώνηση και ομιλία από τον τιμώμενο, με θέμα: «Herakles and Gilgamesh in Early Greek Epic»
Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα τιμωμένου
Ο Bruno Currie σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (1990-1994 Balliol College), από όπου πήρε και μεταπτυχιακό δίπλωμα, το 1996. Από το 1996 μέχρι το 2000, εκπόνησε διδακτορική διατριβή, με τίτλο «Hero Cult and Pindar», στο Christ Church της Οξφόρδης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, συμμετείχε σε προγράμματα ανταλλαγών και παρακολούθησε μαθήματα στο Maximilians Universität του Μονάχου και στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, ενώ έλαβε πλήθος διακρίσεων και υποτροφιών από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Από το 1996 μέχρι το 2004, προσέφερε διδακτικό έργο στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ως lecturer, ενώ από το 2004 μέχρι σήμερα, υπηρετεί ως Associate Professor, Monro Tutor και Fellow in Classics στο Oriel College της Οξφόρδης. Έχει διατελέσει μέλος βρετανικών και διεθνών συλλόγων για τις Κλασικές Σπουδές (Oxford Area Classical Association, Network for Ancient Greek Song, Society for the Promotion of Hellenic Studies), ενώ έχει υπηρετήσει σε πολυάριθμες διοικητικές θέσεις στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το διδακτικό έργο του είναι πλούσιο, καθώς περιλαμβάνει τη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής και λατινικής γλώσσας και φιλολογίας, ενώ έχει εποπτεύσει οκτώ διδακτορικές διατριβές με θέματα που προέρχονται, κυρίως, από τον χώρο της αρχαϊκής ελληνικής ποίησης και φιλοσοφίας.
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Bruno Currie κινούνται στον χώρο της αρχαϊκής επικής και λυρικής ποίησης, με έμφαση στον Όμηρο, τον Ησίοδο και τον Πίνδαρο. Μία από τις βασικές κατευθύνσεις της έρευνάς του είναι ο συσχετισμός αρχαίας ελληνικής θρησκείας και ποίησης, αλλά και η αλληλεπίδραση της μυθολογίας της Εγγύς Ανατολής με την αρχαϊκή ποίηση. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει δύο μονογραφίες (Pindar and the Cult of Heroes, Oxford: OUP, 2005 και Homer’s Allusive Art, Oxford: OUP, 2016), ενώ προετοιμάζει το επόμενο βιβλίο του, με τίτλο Hesiod and Myth. Στο ενεργητικό του έχει περισσότερες από 30 μελέτες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά (Classical Quarterly, Journal of Hellenic Studies, Classical Antiquity, Symbolae Osloenses) και σε συλλογικούς τόμους σε όλους τους σημαντικούς εκδοτικούς οίκους. Επίσης, έχει επιμεληθεί δύο συλλογικούς τόμους. Η επιστημονική του δραστηριότητα είναι πολυσχιδής και εξαιρετικά πλούσια, καθώς ο Bruno Currie έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια στη Βρετανία και στο εξωτερικό (ως κεντρικός ομιλητής σε 15 συνέδρια και ως συμμετέχων σε 40 συνέδρια και σεμινάρια), ενώ έχει διοργανώσει δύο συνέδρια στη Βρετανία.